ВСУ напредва в Херсонска област, освободи още 12 населени места

Всеки "жест на добра воля" на руснаците е благодарение на ВСУ, обяви ген. Залужни

OFFNews 10 ноември 2022 в 15:07 3664 7

Залужни

Снимка Головнокомандувач ЗС України

Ген. Залужни.

Украинските войски продължават настъплението в Херсонска област по план. От 1 октомври насам е освободена територия от почти 1400 кв. км.

"Зад всеки така наречен "жест на добра воля" от страна на врага се крият огромни усилия на нашите войници. Както врагът се изтегли от Киев и Харковска област, напусна Змийския остров, така и вероятното изтегляне от Херсон е резултат от нашите активни действия", заяви Валерий Залужни, главнокомандващ на ВСУ.

По думите му на Херсонското направление украинските сили са унищожили логистичните маршрути и системата за поддръжка, разрушили са системата за управление на войските на противника и са оставили руснаците без друга възможност, освен да прибегнат до бягство.

"В момента не можем да потвърдим или отречем информацията за така нареченото изтегляне на руските окупационни войски от Херсон. Продължаваме настъпателната операция в съответствие с нашия план", подчерта той.

Залужни съобщи, че в Херсонска област от 1 октомври досега украинските войски са навлезли в дълбочина на противниковата отбранителна зона до 36,5 км. Общата площ на отвоюваната територия достига 1381 кв. км, възстановен е контролът над 41 населени места.

"Само през изминалото денонощие по направлението Петропавловка-Новорайск частите на ВСУ напреднаха със 7 км, установиха контрол над шест населени места и върнаха на Украйна до 107 кв. км територия. По направлението Первомайское-Херсон напреднахме със 7 км, взехме под контрол 6 населени места, а площта на освободената земя е 157 кв. км", добави главнокомандващият.

Снощи руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди изтеглянето на руските войски от десния бряг на Херсонска област. Това стана по препоръка на командващия окупационните войски в Украйна ген. Сергей Суровикин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5396

7

Бай Пешо от Перни 6

13.11 2022 в 01:06

Херсон си е руски и руски ще остане. И Хитлер и Наполеон са се главозамайвали от такива победи, Зеления не е нищо по- различно. Но накрая в Париж са научил какво значи Быстро и го използват и до днес, а нацистите ще пращат и децата накрая срещу руската армия в отчаян опити да ги спрат както в Берлин.

-1555

6

ob1

10.11 2022 в 21:14

Верно ли, тролче? Командването ВИ е готово да взриви язовирната стена? И ако го направите какво ще пият солдатите ви в Крим? Тия на левия бряг са ясни, ще се издавят като плъхове, ама това гнома явно не го притеснява... Скапани капути!

210

5

Merc

10.11 2022 в 20:26

Браво , Барбадей !

Нещо не схващам. Обясни ми .

Херсон влезе в състава на Рашастанската педерация с "референдум" уж завинаги.

А завинати значи 8 месеца.Поне по Оркостанските стандарти.

И сега храбрите мурзилки геройски отстъпват от единственния областен център , който успяха да завземат и вече исконна руска територия , а украинците панически ги преследват.....

2073

4

Johnny B Goode

10.11 2022 в 20:15

БармаЛейката, грешиш брато.
Току що казаха, че военното НИ командване е планирало това отстъпление още на 24 Февруари.
Освен че шлюзовете са подготвени, котела е почти заврял, сармичката е готова също, а Великата Самолетна Армада се носи в ниска околоземна орбита и ще удари всеки момент.
Венсеремос!

2550

2

alfakentavur

10.11 2022 в 16:04

Бавният напредък често е по-траен.

Слава на Украйна!

-529

1

6екеr4о

10.11 2022 в 15:27

Като гледам колко бавно напредва украинската армия, ми идва да се пръсна от яд! Това се случва заради липсата на усилия на целокупния Запад, включително и милата ни Татковина. Складовете на нашите фуражки са препълнени с оръжие, боеприпаси и какво ли не още, останали от съветЦо време, заради малоумщината на политическата каста, цялата, не се прави нищо по въпроса с доставките. А всеки ден война е загуба, безценна, на човешки животи, осакатени и безвъзвратно загубени, простете тафтологията...