Войски от Източна Либия на 30 км от Триполи, Лондон иска да се свика Съвета за сигурност на ООН

OFFNews 05 април 2019 в 07:35 6322 2

Снимка Архив

Великобритания поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със ситуацията в Либия. Войски от източната част на страната са се насочили към столицата Триполи.

Силите на маршал Халифа Хафтар - силният човек на Източна Либия, се намират на по-малко от 30 км от Триполи, съобщи БНТ. Войски са се насочили към столицата, по пътя е имало сблъсъци. 

Въоръжени групи от Мисрата в Западна Либия също се придвижват към Триполи, за да защитят столицата от евентуална атака на източнолибийските сили, съобщи Ройтерс, като се позова на местни жители.

Няма военно решение на кризата в Либия, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш,

САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Обединените арабски емирства призоваха "всички страни" в конфликта в Либия към "незабавно намаляване на напрежението". Лондон поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност, което може да се проведе още днес.

Засега обстановката в Триполи е спокойна, но Либия остава дълбоко разделена от 2011 г. Правителството на националното единство бе създадено през 2015 г. след споразумение, подкрепено от ООН, Либийската национална армия е против него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

05.04 2019 в 11:46

Това е лицето на западните лицемери.
Съсипаха държавата, като помогнаха на ислямисти да узурпират властта, избиха толкова много хора, съсипаха най-богатата държава в Африка, и сега се молят за мирно решение на проблема?
А това, че през 2019 в Либия има пазари за роби, жени и деца, от ООН не ни казват, понеже ще им лъснат голите задници.

10571

1

Hissarion

05.04 2019 в 10:42

Да пратят Хилърица и Саркозито на място да помиряват бедуините. Нали благодарение на тях цари демокрация в Либия.