Войната на картите: Турция показа изтребителя в небето си, Русия контрира

OFFNews 25 ноември 2015 в 21:42 27464 43

Снимка CNN Turk

Графиката на Турция

Турция и Русия публикуваха карти, доказващи твърденията на всяка от тях за свалянето на руския изтребител. Картата на Анкара показа къде руският самолет е нарушил турското въздушно пространство, а графиката на на Москва показа как изтребителят е успял да избегне навлизането в небето на Турция. Това съобщи американският уебсайт „Бизнес Инсайдър“, предлагайки съпоставка на двете изображения.

Малко след като реактивният бомбардировач беше свален, турските военни разпространиха радарна карта, демонстрираща съобщения от тях маршрут на сваления самолет. Анкара използва графиката като доказателство, че пилотите са нарушили въздушното пространство на страната.

Синята линия е турската граница, а червената стрелка показва мястото, в което - както се твърди - военният самолет е влязъл в турското въздушно пространство.

Турция казва, че е предупредила пилотите не по-малко от 10 пъти да се върнат обратно, докато самолетът се е доближавал до турското въздушно пространство, но пилотите са пренебрегнали предупрежденията и въпреки тях са пресекли границата. Самолетът е бил в турското въздушно пространство приблизително 17 секунди преди да бъде свален, според декларация, депозирана от турския постоянен представител в ООН.

Русия отрича, че нейният военен самолет е извършил нарушение. В изявление, направено днес в Сочи, руският президент Владимир Путин каза, че самолетът е бил атакуван с турска ракета, докато е летял в сирийско въздушно пространство, приблизително на една миля (около 1,6 км) от турската граница Путин твърди, че самолетът се е разбил на 2,5 мили (около 4 км) навътре в Сирия.

След това Русия публично противопостави на турската радарна графика, карта на полета, която пък не показва нарушение на въздушното пространство.

Путин рязко смъмри във вторник Турция за това че е свалила самолета, наричайки действието ѝ „нож в гърба“ от „съучастници на терористите“.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу защити решението на Турция да свали самолета, казвайки във вторник, че е било „национален дълг“ на Турция да защити сигурността на страната.

Руските военни самолети водят въздушни удари над Сирия от края на септември, понякога създавайки напрежение с Турция, когато идват твърде близо до границата ѝ.

Миналата седмица Турция повика руския посланик Андрей Г. Карлов и призова за незабавно спиране на руските военни операции близо до турската граница. Турция обвини Русия, че бомбардира села в северна Сирия, населени със сирийски тюркмени.

Инцидентът несъмнено ще усложни още повече бездруго обърканата ситуация в Сирия, добавяйки на терена нови пластове непредвидимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!