Военните в Армения поискаха оставката на премиера, той ги обвини в опит за военен преврат

В момента се провеждат масови протести в Ереван, съобщава се и за сблъсъци

OFFNews 25 февруари 2021 в 13:57 1623 0

Снимка Twitter/ 301_AD

Премиерът Пашинян обграден от протестиращи

Арменските въоръжени сили призоваха за оставката на премиера Никол Пашинян, както и на цялото правителство, предаде Ройтерс. По-късно Пашинян обвини армията в "опит за военен преврат".

До напрежението се стигна след като вчера Пашинян обяви, че е е уволнил началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили Оник Гаспарян, както и първия му заместник.

Искането на военните

По-рано днес арменските военни публикуваха изявление, в което искат оставката на правителството. В него те заявяват, че "премиерът и правителството на Армения не са в състояние да приемат адекватни решения в кризисната и съдбоносна ситуация". 

Опозицията също подкрепи искането на военните, най-вече заради провала на Пашинян в преговорите за Нагорни Карабах, от които последваха големи териториални загуби за Армения.

Съобщава се, че военни самолети са прелетели над столицата Ереван, непосредствено след като военните поискаха оставката на правителството.

Отговорът на Пашинян

Премиерът определи действията на армията като "опит за военен преврат" и обяви, че вчера е освободил от длъжност Оник Гаспарян: "Днес взех решение да уволня началника на генералния щаб и първия му заместник. Министърът на отбраната подготвя съответното решение за назначаване на нов началник на генералния щаб и нов негов заместник", съобщи Пашинян във Фейсбук.

Протестите

По-късно Пашинян призова поддръжниците си да излязат на протест на Площада на републиката в Ереван. Във видео, излъчвано на живо във Фейсбук, той заяви "Най-важният проблем сега е властта да остане в ръцете на хората, защото смятам ставащото за преврат." 

Към момента вече са се събрали стотици демонстранти, съобщава се и за сблъсъци между поддръжниците и симпатизантите на Пашинян. Има и засилено полицейско присъствие.

Премиерът също е отишъл при протестиращите, част от които обаче са го посрещнали с възгласите "Никол - предател!", "Никол - оставка!", предава Асошиейтед прес.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови