Внимание! Сърбия глобява за детско столче

Юлиан Христов 07 май 2012 в 14:39 4013 0

Столче.
Столче.

Сръбските власти налагат солени глоби, ако детското столче на задната седалка в автомобила ви не отговаря на стандартите.

За това алармира участник във форума OFFRoad-Bulgaria. Между 150 и 200 евро е глобата, ако детското столче не е сертифицирано съгласно европейските стандарти.

Санкциите влязоха в сила в Сърбия с приемането на промени в Правилника за технически изисквания за превозни средства от 4 май. Според него седалките за деца в автомобила трябва да отговарят на евростандарта ECE R44/04.

Според изискванията тези места трябва да бъдат правилно настроени и да отговарят на стандартите за качество и здравина.

Европейският стандарт е базиран на правило на ООН и регламентира изискванията, на които трябва да отговарят седалките по отношение на възрастта и теглото на детето. Стандартът регламентира и изискванията за безопасността, която трябва да осигуряват тези седалки и степента на защита, която осигуряват на детето.

Всички седалки за кола се тестват в институти в Холандия, Франция и Германия. В зависимост от резултатите от теста се определя дали детските седалки за коли отговарят на стандарта и съответно - дали седалките могат да бъдат пуснати в магазините за свободна продажба.

Контролните органи на пътя у нас правиха няколко подобни проверки. Досега обаче не е имало санкции за това дали столчетата отговарят на съответния стандарт. При специализирани акции на Пътна полиция до момента е правена проверка за това дали децата се возят на специалните седлаки. Глобата за неспазване на изискването е 50 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови