Вместо за молитва за Рамазан джамиите в Турция призовават да се остане вкъщи

OFFNews 28 април 2020 в 16:42 1958 0

Светещите надписи обикновенно са послания от Корана, като този в Истанбул. Но не и тази година.

Светлинен надпис с послание, който традиционно се окачва между минаретата на джамии в Турция през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, призовава тази година турците да си останат вкъщи, тъй като страната се бори с пандемията от коронавируса, съобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че през месеца Рамазан обичайно джамиите са препълнени за вечерните молитви.

Единствено в Турция съществува традиция между минаретата на джамии в Истанбул да се поставят светлинни надписи с религиозни послания, наречени "махия". Практиката датира от османската епоха. Поставянето на надписите става под контрола на специалисти в това изкуство, които предварително изработват скици.


Светлинните надписи от висящи на въже електрически крушки, които се виждат отдалече, целят да вдъхновят вярващите, които са прекарали деня в пост. Тази година, когато месецът на пости Рамазан започна на фона на пандемията от новия коронавирус, посланията от светлинните надписи са различни.


Кахраман Йълдъз, един от последните останали експерти в това изкуство, носи маска за първи път в дългата си кариера, докато окачва светлинен надпис между двете минарета на 400-годишната Нова джамия в истанбулския квартал Фатих.


Този месец се случи нещо по-различно заради тази пандемия, казва той.


Ние споделяме /послания/, свързани с това, добавя той. Той и неговите колеги окачват електрическите крушки една по една на въже, като спазват правилата за социална дистанция.


Надписите светват всяка вечер през месеца Рамазан в часа на призива за молитва, с който се оповестява краят на дневния пост.
Бурхан Ерсой, главен директор на вакъфите, казва, че с надписите "махия" обикновено се отправят красиви послания с откъси от стихове от Корана, но тази година надписите целят да се защити здравето. "Остани отговорен, остани здрав", "Остани вкъщи, остани здрав", гласят някои от светлинните надписи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови