Властите в Русия с атака срещу неправителствения "Елцин Център" в Екатеринбург

OFFNews 15 юни 2023 в 12:44 2272 3

Снимка

В центъра има и музей, посветен на първия руски президент Борис Николаевич Елцин

Властите в Русия предприеха стъпки, които подготвят закриването или ограничаването на дейността на неправителствения „Елцин Център“. Става въпрос за открития през 2015 година в Екатеринбург под егидата на едноименната фондация „Президентски център Б. Н. Елцин“, наречен така в чест на първия президент на Русия Борис Елцин. Информацията за проверката на центъра по закона за чуждестранните агенти беше съобщена от правителствената РИА Новости.

Министерството на правосъдието проверява „Елцин Център“ за извършване на дейностт на чуждестранен агент, обяви заместник-министърът на правосъдието Олег Свириденко на заседание на комисията на Държавната дума за разследване на факти за намеса на чужди държави във вътрешните работи на Русия.

Въпросът за необходимостта от такава проверка е бил повдигнат от депутата Андрей Алшевских. Според него веднъж завинаги трябва да се спрат спекулациите дали дейността на „Елцин Център“ попада под обсега на статута за чуждестранен агент и да се установи дали там има нарушения.

"Що се отнася до проверката, ние я започнахме. Не помня кой от депутатите ни изпрати такова искане, но ние сме в процес на проверка. Наистина върви задълбочено. Сигурно сте прави, че когато резултатите от проверката вече са налице, тогава, ние най-вероятно, вероятно да <...> Ние не крием нищо“, заяви объркано Свириденко.

От „Президентски център Б. Н. Елцин“ коментираха пред РИА Новости, че са спокойни за проверката и смятат, че няма основания центърът да бъде обявен за чуждестранен агент.

„Елцин център“ в Екатеринбург е обществен културен и образователен център, а неговата дейност, според РИА Новости, е привличала внимание повече от веднъж - например режисьорът Никита Михалков призова центърът да бъде затворен. Видният поддръжник на режима на Владимир Путин беше възмутен от показания в „Елцин Център“ анимационен филм за историята на Русия, който, според него бил пълен с "всякаква мръсотия, мерзост, предателство, робство“. Ръководителят на Съвета по правата на човека Валерий Фадеев от своя страна се обяви против закриването на Елцин център, но призова за „коригиране на идеологията там“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

15.06 2023 в 14:07

Тия накрая ще оставят само Кремъл. Всичко останало ще бъде затворено под същия параграф като тоя център. Типична фашистка кочина!

-85

2

Агент 001

15.06 2023 в 13:20

Действията на кремълските австралопитеци са си чист фашизъм. Сталин още е в сърцата им.

2099

1

Mateevk

15.06 2023 в 12:53

Боже, ела си прибери вересиите! Елцин - чуждестранен агент! Тия примитиви не виждат ли докъде стигнаха вече?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика