Великобритания спира сделката за покупка на "Дейли телеграф''

OFFNews 02 декември 2023 в 09:34 1467 0

Снимка БТА/AP

Британското правителство блокира придобиването от инвестиционен фонд от Абу Даби на собствеността над медийната група, притежаваща вестник "Дейли телеграф". Спирането на сделката от държавата остава в сила, докато не приключи проверката на регулаторите за това дали е застрашена свободата на словото, предаде Ройтерс.

Държавният секретар по въпросите на културата, медиите и спорта Луси Фрейзър издаде заповед, забраняваща всякакво прехвърляне на собствеността на "Телеграф Медия Груп" (Telegraph Media Group) без нейно разрешение, както и всякакво извършване на промени в структурата и висшия редакторски екип на вестника.

Стъпката беше предприета, след като в четвъртък Фрейзър обяви официално, че правителството ще се намеси в подготвяната сделка, предавайки я за проверка на надзорните органи.

Британският съобщителен регулатор "Офком" отправи покана за излагане на позиции по предложената сделка, които трябва да бъдат представени до 13 декември.

Освен десния "Дейли телеграф" групата притежава и списание "Спектейтър". Те бяха обявени за продан, след като през юни банковата група "Лойдс" (Lloyds Banking Group) пое контрола над нея след продължителен спор със собствениците ѝ, семейство Баркли.

Инвестиционният фонд, който иска да придобие медийната група - "Ред Бърд Ай Ем Ай", се управлява от бившия изпълнителен директор на Си Ен Ен Джеф Зукър и се подкрепя от Мансур бин Зайед Ал Нахаян, член на управляващата династия в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Един от представителите на редколегията на вестника изрази увереност, че британското правителство ще предприеме стъпки за блокиране на сделката от съображения за свободата на словото.

"Можем да сме сигурни, че те ще излязат с правилните заключения, защото е очевидно за всички нас, че вестник, притежаван от държава от Залива, неминуемо ще се сблъска с въпроси за свободата на словото", написа в колонка във вестника Камила Томини.

По думите ѝ тя е обезпокоена от отношението към жените в ОАЕ.

"Мнозина смятат - според мен с право - че ОАЕ изостават от западните ценности и стандарти", написа Томини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови