Въвеждат туристически квоти за изкачването на Монблан

OFFNews 06 септември 2018 в 08:22 2398 0

Въвеждат туристически квоти за изкачването на Монблан

По най-използвания маршрут към Монблан ще бъде въведено ограничение на броя на туристите на ден, съобщава БНТ. Решение е взето с цел да се намалят смъртните случаи и струпването на прекалено много хора.

От следващото лято броят на катерачите по така наречения Кралски път ще бъде ограничен до 214 на ден.

Три четвърти от туристите използват този път при изкачването на най-високия връх в Алпите. Много от тях обаче не са подготвени - подценяват метеорологичните условия и не си осигуряват навременен подслон. 16 са жертвите на планината това лято. Само един от нещастните случаи обаче е бил на Кралския път.

През август е твърде опасно и неподходящо за туризъм. Ние искаме да удължим туристическия сезон от началото на май до октомври. По-дългият сезон е много по-разумно решение при изкачването на планината, коментира Жакер Кристиан, планински водач.

Ледниците се топят и това увеличава опасността от лавини и срутване на скали. Някои туристи решават да изкачат върха с най-обикновени маратонки. Затова местните власти в района настояват, че катерачите с неподходяща екипировка трябва да бъдат глобявани.

Възможно е обаче решението за ограничението да предизвика и обратен ефект - тоест туристите да се откажат от Кралския път и да опитат по-опасни маршрути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови