Вашингтон дават на Киев милиони, конфискувани от руски олигарси

OFFNews 07 септември 2023 в 10:07 3422 1

Блинкън

Снимка Getty Images

Антъни Блинкън.

За първи път от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна САЩ ще предадат на Украйна активите, конфискувани от руски олигарси в рамките на санкциите, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

Той подчерта, че "тези, които улесниха агресивната война на Путин, трябва да платят цената".

"За първи път предаваме на Украйна активи, конфискувани от санкционирани руски олигарси, които сега ще бъдат използвани за подпомагане на украинските военни ветерани", заяви Блинкън.

Става дума за 5,4 млн. долара, които се планира да бъдат използвани за подкрепа и рехабилитация на ветерани. Средствата ще бъдат преведени на Украйна като част от помощта, обявена от Блинкън.

Държавният секретар също така отбеляза, че САЩ оказват международен натиск върху Русия да се върне към зърнената сделка.

Освен това се търсели възможности за създаване на алтернативни маршрути за доставка на зърно в други държави. Държавният секретар увери в непроменената позиция на САЩ по отношение на помощта за Украйна.

"Моето послание днес от името на президента на САЩ Байдън към украинския народ е следното: както ви подкрепихме, за да гарантираме оцеляването на вашата нация през последните 20 месеца, така ще ви подкрепяме докато определяте бъдещето си и възстановявате една свободна, устойчива и просперираща Украйна", заключи той.

В края на 2022 г. Съединените щати приеха редица важни законодателни промени. Благодарение на тях активите, конфискувани от лица, участващи в руската агресия, могат да бъдат насочени към подпомагане на Украйна.

На 4 февруари 2023 г. за първи път в историята беше договорено прехвърляне на конфискувани руски активи в полза на възстановяването на украинската държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки