Върховният съд на Русия обяви полка „Азов“ за терористична организация и го забрани, дава месец за обжалване

Красимир Крумов 02 август 2022 в 14:25 2700 1

Флагът на полка

Снимка Wikimedia

Флагът на полка "Азов"

Върховният съд на Руската Федерация обяви украинския батальон "Азов" за терористична организация, предаде кореспондентът на РИА Новости от заседателната зала.

Подчертава се, че решението подлежи на незабавно изпълнение, даден е едномесечен срок за обжалване. Правната еквилибристика по случая с „Азов“, който и без съдебни решения е третиран като противник има значение за оправдаването на всякакво отношение към азовци, както и за налагането на евентуално по-тежки или най-тежки наказания в случай на съдебен процес.

С решението на ВС на РФ на практика от днес членовете на батальона носят наказателна отговорност по текстовете в НК на Русия за "тероризъм".

Наказателният кодекс на Русия предвижда от 10 до 20 години затвор за членове на терористични организации и от 15 до 20 години за организатори. В същото време законът освобождава от отговорност лицата, които преди започване на следствените действия или собственото си задържане доброволно са преустановили участие в такава организация, пишат от РИА Новости.

Демонизираният от руската пропаганда т. н. полк „Азов“ е официално Отделен полк със специално предназначение „Азов“ или поделение А4010, официално формиран на 9 март 2022 година на базата на Териториалната отбрана вече след руското нахлуване в Украйна. От 21 април в полка се приемат и доброволци. Полкът е наследник на Отделното звено със специално предназначение на Националната гвардия на Украйна „Азов“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

02.08 2022 в 16:06

Хайде сега, ОфНюз, преди да смените картинката на статията, кажете какво значи кръгчето с назъбените лъчи в това лого. Подсказвам - казва се Черното слънце.

Какво значи?