В Сърбия започна предизборно мълчание

OFFNews 01 април 2022 в 10:43 1080 0

Снимка АП/БТА

В полунощ в Сърбия започна предизборното мълчание преди предсрочните парламентарни и редовните президентски избори на 3 април, неделя. В няколко общини, включително в Белград, ще се произведат и местни избори.

Предизборното мълчание ще продължи до затварянето на избирателните секции в 20 часа местно време в неделя.

Около 6,5 милиона сръбски граждани имат възможност да избират измежду 18 листи в парламентарните избори и 8 кандидати за президент.

Според анкета на „Ипсос Стратеджик Маркетинг“ в президентската надпревара настоящият президент Александър Вучич ще получи подкрепата на 60,1 процента от гражданите, т.е. ще има абсолютно мнозинство, а втори ще бъде кандидатът на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Здравко Понош с 16,4 процента, съобщава БТА.

За парламентарните избори проучването сочи, че Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич ще спечели 51,4 процента от гласовете, а листата на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ начело с Мариника Тепич – 13,8%.

Листата на Социалистическата партия на Сърбия се очаква да получи 8,5 процента, коалицията от екологични организации Морамо (Трябва) – 4,5%, коалицията на консервативни националистически партии НАДА – 4,2 процента, а дясната Заветници – 3,4 процента.

Изборният праг е 3%. Шанс да го преминат имат още Суверинистите и листата на Бошко Обрадович.

Освен тях повечето листи на малцинствата ще имат представители в сръбския парламент, показва анкетата по поръчка на Сръбската прогресивна партия на Вучич, публикувана на сайта на „Ипсос Стратеджик Маркетинг“.

Очаква се избирателната активност да бъде между 56,9 процента и 60,5 на сто.

В анкетата са включени 3 628 пълнолетни граждани на Сърбия. Тя е направена на между 29 и 31 март.

Вечерта преди обявяването на предизборното мълчание бе наситена с телевизионни дебати и заключителните митинги на партиите.

Вучич заяви от трибуната на митинга в Белград, че Сърбия ще успее да запази мира, националната гордост и достойнството и призова гражданите да гласуват, предаде Танюг.

Призив сърбите да отидат до избирателните урни в неделя отправи и кандидатът за кмет на Белград на опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ Владета Янкович. На митинга на площад „Никола Пашич“ той каза, че след изборите в неделя всеки жител на Белград ще знае за какво се харчат пари от градския бюджет.

Мариника Тепич, която е начело на парламентарната листа „Обединена Сърбия“, пък заяви, че повечето сърби не желаят Александър Вучич и трябва да го покажат в неделя. Тя призова гражданите да гласуват не само за да бъде сменена настоящата власт, но и всяка власт да може да бъде сменяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!