В Русия: десетки задържани на протест срещу застрояването на парк

OFFNews 16 май 2019 в 15:04 1754 0

Протести в Екатеринбург

Снимка Новая газета

Над 60 души са задържани по време на масови протести в Екатеринбург срещу решението на централен градски парк да бъде построена църква, 21 от тях ще останат в ареста от 2 до 10 денонощия, съобщава Интерфакс.

Решението за застрояването на парка е взето през септември 2018 г. Голяма част от жителите се обявиха против него, инициативна група внесе в избирателната комисия искане за провеждане на референдум, но получи отказ.

На 13 май в парка се появиха заграждения около парцела за бъдещия строеж. Същия ден гражданите спонтанно се събраха на първата си протестна акция, започнала вечерта и приключила сутринта. На следващия ден се състоя вторият неразрешен протест, а срещу него властите изпратиха полиция, гвардия и мобилните отряди със специално предназначение ОМОН. Задържани бяха 26 души, трима ранени са в болница. В сряда вечерта протестът бе още по-мащабен с още по-жесток отпор от страна на униформените.

Днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че действията на силовите структури са били „реакция срещу провокациите“. Запитан доколко може да бъде оправдан силовият сценарий в Екатеринбург, той заяви, че „сценарият винаги е оправдан, когато става дума за провокации, а там не е минало без такива и това е предизвикало съответните действия на службите за сигурност“.

Песков посочи, че в Екатеринбург се провежда разяснителна кампания и продължава диалогът с тези, които го искат. Според него не било истина, че планът за изграждането на храма е само част от проект за застрояването на целия парк и че се предвижда строителството на още други сгради.

По-рано обаче рускоезичното електронно издание The Bell се позова на материали от обществените обсъждания и съобщи, че проектът за спорния храм, срещу който протестират в Екатеринбург, предвижда не само неговото изграждане, но и строителството на търговски и жилищни комплекси в съседство. Под заглавие „Богоугодно СПА: редом с храма спонсорите му ще построят цял квартал“ изданието пише, че църквата „Св.Екатерина“, за която вече цялата страна знае, е проектирана като част от многофункционалния център River Youse с жилища, бизнес-офиси, фитнес-центрове и подземен паркинг. Проектът е разработен от компанията от уралски бизнесмени, които смятат да изградят храма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови