В Либия осъдиха 23-ма членове на Ислямска държава на смърт

OFFNews 30 май 2023 в 11:09 694 0

Решетки

Снимка Pixabay

Затвор

В Либия осъдиха на смърт 23-ма членове на местния клон на "Ислямска държава", още 14 получиха присъда "доживотен затвор". Те са обезглавили група египетски християни и са участвали в превземането на град Сирт през 2015 г., предаде Ройтерс. 

В изявление главната прокуратура съобщи, че още един човек е осъден на 12 години затвор, шест на 10 години, един на 5 години и шест на 3 години, докато петима са оправдани, а други трима са починали преди делото им да стигне до съда.

Либийският клон на Ислямска държава е сред най-силните извън територията на Ирак и Сирия. 

През 2015 г. групировката извърши нападение срещу луксозния хотел Corinthia в Триполи и уби девет души, после отвлече и обезглави десетки египетски християни. 

След като спечели територии в Бенгази, Дерна и Аждабия в източна Либия, Ислямска държава превзе централния крайбрежен град Сирт, като го държеше до края на 2016 г., докато налагаше суров режим на обществен морал, подкрепен от брутални наказания. 

Мустафа Салем Трабулси, ръководител на организация на опечалени семейства на хора, убити или изчезнали, каза, че се е надявал всички заподозрени да бъдат осъдени на смърт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови