Ураганът Джулия отне 28 човешки живота

OFFNews 11 октомври 2022 в 16:47 742 0

Войници стоят на стража под дъжда близо до кръст, който украсява пътя в Комасагуа, Салвадор, в понеделник, 10 октомври 2022 г. Петима войници загинаха в понеделник наблизо, когато стената на къща се срутила.

Снимка БТА/АП

Войници стоят на стража под дъжда близо до кръст, който украсява пътя в Комасагуа, Салвадор, в понеделник, 10 октомври 2022 г. Петима войници загинаха в понеделник наблизо, когато стената на къща се срутила.

Ураганът Джулия отне 28 човешки живота в Гватемала и Ел Салвадор. Той връхлетя с проливни дъждове в понеделник, в пряк или косвен резултат от което са загинали най-малко 28 души, съобщава АП.

Гватемалската агенция за предотвратяване на бедствия съобщи, че 5 души са загинали, след като склон на хълм се е свлякъл върху къщата им в провинция Алта Верапаз и ги е погребал. В провинция Хуехуетенанго, близо до Мексико, са загинали 9 души, включително войник, по време на спасителни работи.

Властите в Ел Салвадор съобщиха, че 5-има войници са загинали, след като се срутила стена в къща, в която са потърсили убежище в град Комасагуа. Друг войник е бил ранен.

Други двама души загинаха в източния град Гуатахиагуа, след като проливни дъждове предизвикаха срутване на стената на дома им. Друг човек в Салвадор загива, когато е отнесен от течение, а трети - когато върху него пада дърво.

Реки преляха, а Салвадор обяви извънредно положение и отвори 80 убежища.

В съседен Хондурас 22-годишна жена загина, когато беше отнесена от теченията, а трима души - когато лодката им беше залята или преобърната в Северен Хондурас. Един мъж в Никарагуа е убит от падащо дърво.

Джулия удари централното карибско крайбрежие на Никарагуа рано в неделя като ураган с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч и преминаването през планинския терен на страната, навлизайки в Тихия океан късно през деня като тропическа буря. В понеделник Джулия се придвижи навътре в сушата над Гватемала и ветровете ѝ намаляха до 45 км/ч.

От Националния център за ураганите на САЩ съобщиха, че Джулия е с център на около 80 мили (125 км) западно-северозападно от Гватемала Сити и се движи на запад-северозапад със скорост 24 км/ч. До вторник са възможни наводнения и кални свлачища в Централна Америка и южно Мексико, като се очаква бурята да донесе до 38 см дъжд в отделни райони.

В Гватемала двама души са обявени за изчезнали, двама са хоспитализирани, а около 1300 души е трябвало да напуснат домовете си заради наводнения и покачващи се реки.
Очакваше се "Хулия" да се разсее по-късно в понеделник, когато ще премине покрай гватемалското крайбрежие.

Националната агенция по бедствията на Колумбия съобщи в неделя, че при преминаването си покрай остров Сан Андрес, източно от Никарагуа, Джулия е откъснала покривите на няколко къщи и е повалила дървета.

В Никарагуа вицепрезидентът Росарио Мурильо заяви пред телевизия TN8, че 9500 души са евакуирани в убежища.

За проливни дъждове и евакуации се съобщава и в Панама, Хондурас и Коста Рика, където някои магистрали бяха затворени заради проливните дъждове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!