Украйна и Русия размениха по близо 200 военнопленници

OFFNews 31 януари 2024 в 16:50 1568 2

пленници

Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви във фейсбук, че 207 украински военнослужещи и цивилни са върнати на страната. Те са били в руски плен.

"Нашите хора се върнаха. 207 от тях. Връщаме ги у дома независимо от всичко. Спомняме си за всеки украинец в плен. Както за воините, така и за цивилните граждани. Трябва да върнем всички тях. Работим върху това", написа той.

Страните размениха военнопленници на няколко пъти по време на почти двегодишната война, припомня Ройтерс. Но по-нататъшните размени бяха поставени под въпрос, след като Москва обвини Киев в свалянето с ракета земя-въздух на военен самолет миналата седмица. На борда имаше 65 украински военнопленници. Украйна нито потвърди, нито отрече, че е свалила самолета, и поиска от Русия да представи доказателства в подкрепа на твърденията си за пътниците.

Ройтерс съобщи, че руското министерство на отбраната е съобщило, че Русия и Украйна са си разменили по 195 войници, които са били военнопленници.

Правителственият орган на Украйна, отговарящ за военнопленниците, посочи, че при 50-ата по ред размяна на пленници у дома са се завърнали войници, участвали в отбраната на градовете Мариупол и Херсон, както и войници, пленени от Русия на Змийския остров в Черно море.

Последната и най-голяма размяна беше на 3 януари - 478 военнопленници бяха разменени след посредничеството на Обединените арабски емирства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

31.01 2024 в 19:30

разбира се, че е нямало никакви затворници

няма трупове в моргата повече от екипажа

12035

1

Anton Donchev

31.01 2024 в 17:21

В статията сте посочили, че във военнотранспортния ИЛ76, който беше свален е имало 65 украински военнопленници. Информацията засега се базира само на противоречиви руски твърдения. В списъка, който беше изчетен имаше двайсетина имена на украински пленници, които са били разменени преди това.

Ако имате сигурен източник, че са загинали 65 украински при свалянето на самолета моля цитирайте го в статията.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки