Угасна надеждата и на властите за оцелели от най-тежката от десетилетия авиокатастрофа в Непал

OFFNews 16 януари 2023 в 09:09 3708 0

Разбилият се самолет в Непал.

Снимка БТА/АП

Разбилият се самолет в Непал.

Надеждата за оцелели от най-тежката въздушна катастрофа в Непал от десетилетия угасна. Вероятността да има оцелели е "нулева", съобщи говорителят на полицията пред Би Би Си. Вчера и авиокомпания "Йети еърлайнс" обяви, че всички 72-ма души на борда са загинали, но не всички тела са открити и това поддържа слаба надежда, че може да е станало чудо. Но досега вместо живи хора спасителните екипи откриват части от тела.

Най-малко 68 души загинаха, когато полет от Катманду до туристическия град Покхара се разби и запали в неделя сутринта. На борда на полета е имало 72 пътници и екипаж.

Все още не е ясна причината за катастрофата.

На кадри от мобилни телефони се вижда, че самолетът на Yeti Airlines рязко завива, докато наближава летището. След това той се удря в земята в дефилето на река Сети, на малко повече от километър от летището.

В понеделник около 300 спасители възобновиха издирването, претърсвайки овъглените останки.

Днес е ден на национален траур в Непал. Правителствена комисия разследва причините за катастрофата.

Очевидка разказва какво е видяла пред Би Би Си. Дивя Дхакал видяла самолетът да пада от небето малко след 11:00 ч. местно време и се втурнала натам. Когато пристигнала, огромни кълбета дим излизали от горящия самолет. Вече имало много хора. "За нула време се появиха хеликоптери".

"Пилотът е направил всичко възможно, за да не засегне цивилизацията или някой дом. Имаше малко пространство точно до река Сети и самолетът се е ударил в земята в това малко пространство", разсъждава жената.

Авиационните произшествия не са рядкост в Непал, често поради отдалечените писти и внезапните промени на времето, които могат да създадат опасни условия. Хималайската държава, в която се намират някои от най-завладяващите планини в света, има едни от най-трудните за преодоляване терени. В миналото за това са били обвинявани и липсата на инвестиции в нови самолети и лошото регулиране.

Европейският съюз забрани на непалските авиокомпании да влизат във въздушното му пространство поради опасения относно стандартите за обучение и поддръжка.

През май 2022 г. самолет на Tara Air се разби в Северен Непал и загинаха 22 души. Четири години по-рано 51 души загиват, когато самолет, пътуващ от Бангладеш, се запалва при кацането си в Катманду.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови