Убиецът от Тулуза в черен списък на САЩ

Вероника Шербанова 23 март 2012 в 11:49 1757 0

TМохамед Мера в
epa03154411 An undated grab from a video broadcast on French national television channel France 2, on 21 March 2012, shows a man who they allege is 24 year-old gunman Mohamed Mehra, who is suspected of involvement in the shootings which killed three children and a rabbi on 19 March 2012 at 'Ozar Hatorah' Jewish school, as well as three French soldiers earlier in the week, in Toulouse, France, 22 March 2012. EPA/FRANCE 2 TELEVISION/HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Убиецът от Тулуза Мохамед Мерах е бил между лицата със забранен достъп до САЩ, съобщават световните агенции. Не става ясно кога точно той е бил включен в „черния списък“.

Предполага се, че Мерах е получил забраната, след като е бил задържан в Афганистан от американските сили. Тогава той е прекарал известно време в терористичен лагер на границата между Афганистан и Пакистан.

Френското контраразузнаване няколко години е наблюдавало Мерах, но не са забелязали признаци за подготовка на атаки и не е имало прична той да бъде задържан, заяви френския премиер Франсоа Фийон. „Преди престъпленията той водеше нормален живот. Принадлежността му към салафистка организация не е противозаконно и не преполага терористични действия, макар че съществуват връзки между двете“, каза още Фийон.

По време на обсадата на жилището му, самият французин от алжирски произход е разказал за пребиваването си във военната зона, където се е обучавал в тренировъчни лагери на Ал Кайда.

Прокурорът Франсоа Молен каза, че е потвърдено пребиваването на младия мъж в района през 2007, 2010 и 2011 г. Адвокатът на Мерах Кристиан Етлен е заявил, че от декември 2007 до септември 2009 г. клиентът му е бил във френски затвор заради обир и затова няма как да е живял в Афганистан по същото време.

По този повод силите за сигурност са съобщили, че няма следи за преминаването му в Афганистан и Пакистан, но уточниха, че е възможно той да е избягвал проверките по границите. От контраразузнаването предполагат, че пребиваването му в зоната на бойните действие в Афганистан са го довели до решението за терористични действия.

Мохамед Мерах беше убит вчера, след като специалните части нахлуха в апартамента му след 32-часова обсада. Той се опитал да избяга през прозореца на банята си, но бил застрелян в главата от силите на реда. В последните мигове на живота си е успял да рани трима полицаи.

След щурма в дома на 24-годишния мъж е открита камерата, с която той е записал престъпленията си. На кадрите се вижда как са извършени убийствата на трима военни и стрелбата пред еврейското училище в Тулуза, когато загинаха четирима, сред които три деца на възраст между 4 и 7 години. Мерах е потвърдил, че е носил камера със себе си и че след това е качил филма в интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови