Турция спасява автомобилния концерн Saab

OFFNews 22 декември 2011 в 13:58 1152 0

Обявилият официално фалит преди няколко дни шведски автомобилен концерн Saab може да бъде спасен от турски инвеститори.

Представители на турското посолство в Швеция са се свързали с министерството на промишлеността на страната със запитване за условията за закупуване на автомобилния гигант, съобщава "Инвестор.бг", като се позовава на шведската телевизия SVT. От Турция все още не са потвърдили официално информацията, но изпълнителният директор на Европейската асоциация на автомобилните доставчици Ларс Холмквист направи това. Той заяви, че от доста време Турция иска да произвежда своя марка коли, която да наложи на международния пазар.

"В Турция възнамеряват да наложат своя автомобилна марка, като вариант е да направят това чрез закупуването на Saab", разясни Холмквист.

В началото на седмицата съд във Венерсборг, Швеция одобри молбата на ръководството на Saab, концернът да бъде обявен във фалит. Решението бе взето от главния изпълнителен директор на компанията Swedish Automobile NV, която е собственик на марката - Виктор Мюлер.

Swedish Automobile NV е част от холандския производител на спортни автомобили Spyker Cars. До това решение се стигна, след като американският концерн General Motors, собственик на марката в периоза 2000 - 2010 г., отхвърли няколко варианта за спасяване на Saab. Интерес към концерна имаха китайските компании Pangda Automobile Trade Co и Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. До сделка обаче така и не се стигна, след като от General Motors обявиха, че ще прекратят доставката на части за концерна, ако се стигне до влизане на китайски инвестиции в концерна от някоя от тези компании заради сблъсък на интереси.

Серийното производство на автомобили Saab започва през 1949 г.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !