Турция разследва Орхан Памук за обида към Ататюрк

OFFNews 18 ноември 2021 в 11:36 2332 0

Снимка БГНЕС

Орхан Памук

Турският писател и Нобелов лауреат Орхан Памук се оказа разследван в родината си за обида към Ататюрк.

Адвокат твърди, че в последния роман на писателя "Нощите на чумата" Памук обижда основателя на турската държава Кемал Ататюрк и осмива турското знаме.

Писателят отрича обвиненията. 

Първото оплакване срещу книгата, чието действие се развива на измислен османски остров по време на епидемия от бубонна чума в началото на 20-и век, дойде през април, месец след публикуването ѝ. Тогава адвокат обвини автора, че подбужда "омраза и враждебност". Съдът в Истанбул реши да не разглежда иска поради липса на доказателства, но адвокатът, който заведе делото, Таркан Юлюк, обжалва решението и сега разследването е подновено.

"В "Нощи на чума", по който работих пет години, няма неуважение към героичните основатели на националните държави, възникнали от пепелта на империите, нито към Ататюрк. Напротив, романът е написан с уважение и възхищение към тези либертариански и героични лидери", казва писателят.

Преди това Памук бе преследван за "обида на турците", след като в интервю повдигна въпроса за убийствата на арменци и кюрди през 1915 г. Тези обвинения бяха свалени през 2006 г. - същата година, когато Памук получи Нобелова награда за литература, и му бе отдадена почит като автор, който "в търсене на меланхоличната душа на родния си град е открил нови символи за сблъсъка и преплитането на културите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews