Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Турция предлага Русия и Украйна да си разменят цивилни и военни в Истанбул

OFFNews 16 януари 2023 в 13:37 1983 1

Архив

Снимка Pixabay

Истанбул

Турция предлага Русия и Украйна да си разменят цивилни и военни в Истанбул. Предложението за хуманитарен коридор за възрастни, ранени, жени и деца, засегнати от войната идва след няколко срещи на омбудсманите на трите страни, съобщава турският в. "Хюриет", цитиран от БТА.

След осемте срещи, проведени по инициатива на турския омбудсман Шереф Малкоч, е разработен план от три етапа. То този момент са изготвени списъци с имена на хора за размяна - списъкът на Украйна съдържа 800 имена, а на Русия - 200.

Малкоч е предложил на колегите си от Русия и Украйна да обсъдят със своите лидери въпроса за създаване на механизъм и отваряне на хуманитарен коридор през Истанбул.

Очаква се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да разговаря сВладимир Путин и Володимир Зеленски по въпроса.

Ако турското предложение бъде прието, ще бъде създаден хуманитарен коридор през Истанбул и ще бъдат раменени първите 1000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

16.01 2023 в 13:57

Тези турски предложения изглеждат реалистични, за разлика от всичките предишни, които ми звучат, като четкане на егото на Властелина на Високите токове Путю, щото Дедалото Ердоган шмекерува, иска да купува всичко руско, по много, на мижави цени и да плаща, ако може, не днес, не тая година, а по-догодина!?