Турция получи първата доставка от руските ракетни комплекси

OFFNews 12 юли 2019 в 14:55 2203 0

Доставка на С-400 в Турция

Снимка АА

Първата партида компоненти от руските ракетни комплекси С-400 пристигна на авиобаза „Мюртед“ в провинция Анкара, съобщи министерството на националната отбрана на Турция.

Договорът с Русия на стойност 2,5 млрд. долара бе подписан през декември 2017 г., доставките ще бъдат извършени на три етапа, предаде ТАСС, цитирана от Анадолската агенция. Първата доставка пристигна със самолет, втората също е планирана по въздушен път, а третата с над 120 ракети ще пристигне в Турция по море.

По-рано турски специалисти преминаха обучение по прилагане на С-400 в Русия. През юли и август в руския център ще бъдат подготвени около 80 турски военни. Федералната служба по военно-техническото сътрудничество в Москва потвърди за началото на доставките в Турция.

Оръжейната сделка предизвика огромно недоволство във Вашингтон, последваха заплахи за санкции към Анкара, в това число изключването на Турция от програмата за създаването на изтребителите-бомбардировачи F-35. В САЩ считат, че Русия може да използва системите С-400, за да получи информация за най-новите американски изтребители. След лидерската среща на страните от Г-20 в Осака президентът Реджеп Ердоган заяви, че Доналд Тръмп му е обещал да не налага санкции.

Комплексите С-400 „Триумф“ са предназначени за поразяване на самолети от стратегическата и тактическата авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други средства за въздушно нападение в условията на радиоелектронно и други видове противодействия. Тези системи могат да поразяват аеродинамични цели на разстояние до 400 км, а до 60 км – балистични цели, летящи със скорост до 4, 8 км/сек. на височина до няколко десетки километра.

Преди два дни официалният представител на Държавния департамент Морган Ортагус предупреди, че ако Турция получи С-400, ще се сблъска с негативни последствия, като едното от тях засяга участието на страната в програмата за F-35.

Анкара все повече се отдалечава от евроатлантическия си фокус и засилва партньорството си с Русия. Турската логистична компания Pasifik Eurasia Logistics и руската „РЖД-Логистика“ се договориха за създаването на съвместно предприятие за развитие на маршрути за доставки на товари по жп линията Баку-Тбилиси-Карс, предаде Анадолската агенция. Прогнозира се обемът на товарните превози между Русия, Турция и Грузия да достигне 500 000 тона за две години. В момента между Русия и Турция той е 40 млн.тона, от тях 80% са по море, 20% по суша.

Също днес в Санкт Петербург е подписано споразумение между университетите на Русия и Турция. Ректорът на университета в Анкара Еркан Ибиш изрази надежда, че в близко време ще бъде създаден турско-руски университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови