Turkey става Turkiye в САЩ, за да не се сърдят в Турция, че наричат страната им 'пуйка'

OFFNews 06 януари 2023 в 08:00 2690 1

Пуйка

Снимка pexels.com

Пуйка

След няколкомесечно колебание САЩ обяви днес, че сменя изписването на Турция по нейно искане. Вместо досегашното Turkey, което значи и "пуйка", в обращение ще влезе Turkiye. Така Държавният департамент удовлетворява искането на съюзника си в НАТО, предаде АП.

В новите официални документи ще се изписва Turkiye (Тюркийе) вместо Turkey (Търки), въпреки че произношението няма да се промени, заявиха официални лица.

"Турското посолство поиска от правителството на САЩ да използва името "Република Тюркийе" в комуникациите. Ще започнем да се обръщаме съобразно това към Тюркийе и Република Тюркийе в повечето официални, дипломатически и двустранни контексти, включително в държавните комуникации'', се казва в съобщение на Държавния департамент.

Този ход предхожда очакваното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу във Вашингтон по-късно този месец, отбелязва АП.

Няколко други институции, включително Министерството на финансите, вече са възприели новия начин на изписване, което е довело до несъответствия в документите на цялото правителство на САЩ.

Миналата година Турция поиска името ѝ да бъде променено на Тюркийе на международни форуми и повечето от тях, включително Организацията на обединените нации и НАТО, преминаха към новото изписване.

Държавният департамент обаче не променя често възприетия си стил по отношение на имената на чужди държави, като например САЩ все още отказват да наричат Бирма Мианма, напомня агенцията.

Последните две държави, които Държавният департамент преименува след искания на техните правителства, бяха Северна Македония, която промени името си от Македония през 2019 г., и Есватини, която промени името си от Свазиленд година по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!