The Wall Street Journal: Морски малчо слага пластмасови мини, неоткриваеми за руснаците

Страховитият Черноморският флот на Русия бе победен от малки и евтини морски дронове, пише изданието

Светослав Метанов 24 юни 2024 в 13:17 10884 1

морски дрон
Морският дрон Морски малчо.

Украинските военноморски дронове са "се научили" да минират морските маршрути на руските кораби. Благодарение на тази тактика те са успели да потопят четири вражески кораба, пише The Wall Street Journal.

Според изданието, уплашени от набезите на надводните дронове, руснаците са изградили големи бариери на входа на Севастополския залив, затова украинците са измислили алтернативна операция - поставяне на морски мини.

Безпилотните лодки Sea Baby или "Морски малчо", които са украинска разработка, са получили ново умение. Те вече инсталират дънни мини, изработени от пластмаса, които тежат около 180 кг. На руснаците им е много трудно да ги открият, тъй като те падат в тинята под плитката вода. Новият вид мини използват акустични и електромагнитни сензори, за да открият присъствието на кораб, което предизвиква детонация.

В продължение на 1,5 месеца екип на украинските специални служби проследява маршрутите на военните кораби и гражданския транспорт, преди да изпрати "Морски малчо" да постави две мини. На 14 септември миналата година ракетната корвета "Самум" се взриви върху такава мина.

През следващите седмици Sea Baby заложи още около 15 мини. Освен това показа и друга нова функционалност - по време на една от мисиите си безпилотната лодка стреля с гранатомет по руски патрулни катери клас Raptor и успя да ги повреди.

На 11 октомври големият патрулен катер "Павел Державин" получи повреда при навлизане в Севастополския залив. Той влезе в пристанището за проверка. На 13 октомври плавателният съд е на път към друго пристанище за ремонт, но е взривен от мина. Голям влекач, изпратен да спаси кораба, също се взривява.

Няколко дни по-късно на съвременен миночистачен кораб, един от двата на руска служба, избухва експлозия.

Украинските морски дронове на практика обърнаха хода на войната в Черно море. Технологиите в тази област се развиват с бързи темпове.

До момента Киев е потопил или повредил около две дузини руски кораби от всякакъв размер с помощта на морски безпилотници. Такива нанесоха и сериозни щети на Кримския мост. 

Морските дронове са сравнително евтини, трудни за откриване и защита от тях. Използването им показва как по-малките, по-бедни държави могат да изравнят шансовете на военноморските сили срещу големите, мощни флоти.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  200

  1

  демотиватор

  24.06 2024 в 13:45

  "На 13 октомври плавателният съд е на път към друго пристанище за ремонт, но е взривен от мина. Голям влекач, изпратен да спаси кораба, също се взривява."

  Веселба! Два пиратски кораба заедно думнали- след което навярно са станали "подводници" (ジ) ✊
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите