Тежки боеве край Бахмут и Угледар, най-малко 10 души са загинали при руски обстрел

OFFNews 28 януари 2023 в 07:47 8738 29

танк

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

украински танк

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток, преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като "изключително тежка".

През изминалите 24 часа най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър, съобщи БНР.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила, каза Зеленски.

Украйна обяви, че сформира роти за нападение с щурмови дронове в рамките на въоръжените си сили, които ще бъдат оборудвани със спътникови комуникационни услуги "Старлинк". По този начин страната напредва с идеята за изграждане на "армия от дронове", предаде Ройтерс.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний подписа споразумението за създаването на ротите като част от проект, който ще включва няколко министерства и агенции, съобщиха от Генералния щаб на украинските сили. "Най-големите професионалисти сред военнослужещите" вече са избрани да ръководят екипите, всеки от които ще получи дронове и боеприпаси, терминали “Старлинк“ и друго оборудване, написа Генералният щаб във Фейсбук. "Правим всичко възможно, за да осигурим на войниците съвременни технологии", се казва в публикацията.

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му, "условията за доставка са различни във всеки отделен случай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна.

Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който от своя страна не осъди изрично войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

29

Propaganda

29.01 2023 в 18:34

Скоро, скоро, крещи родната русофилска проститутка, скоро.

И така скоро, както Киев за 3 дни, вече година, хахахахаха!

Да го дава на САЩ, лошо - порабиха ни, ама да го дава на подчовеците от Азия, мечта-ще имаме кенеф в двора
!
Логика по пернишки. За една копейка повече, хахахахаха.

-970

28

Бахмут ще падне до два дни, Въгледар също. От април в Окрайна изгоряха даже повече танкове.
Скоро цяла Окрайна ще бъде освободена от нацистите, независимо колко усилия полагат Европа и САЩ да поддържат човеконенавистния режим в Киев.
Лошата новина за нас е, че Европа окончателно вече е окупирана и поробена от САЩ. Даде си независимостта, ресурсите земята и всичко на тия гадове.

905

27

Lpp

29.01 2023 в 08:14

Брест
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC %D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

210

25

Merc

28.01 2023 в 22:50

БелоГовеждов , споко !
И танковете ще дойдат . И Брадлитата. И далекобойни артилерийски систем А накрая и самолетите.
Само акъла на ватниците и тукашните им клакьори няма да дойде.
Иначе евала за тактиката на красноармейците - месо срещу желязо. Само че вече не е 1941 година.
Как мислиш - Путлер дали ще е жив да подпише капитулацията ?

2051

23

Propaganda

28.01 2023 в 21:19

Войната в Украйна приключи още лятото. Украйна удържа на нацистите, идващи от изток. Неслучайно редовните раССки орки нямат превзета територия вече 8 месеца.

На пути последвалата агония и касапница му трябва като гаранция-живот. Това, че очевидното е ясно - руССката кочина загуби е ясно на всеки с 2 гънки мозък. Но отчаянието на кремълския гном е безгранично.

Не приема, че той и кочината му са пътници.


В Украйна пристигат милиарди долари, тонове модерно западно оръжие, планетарна подкрепа.
От тях се иска само да удържат пролетната офанзива - типично по съвецки ще бъдат вълни пехота, орките с друго не останаха, и това ще е краят.

Европа и истинските Българи ще бъдем спасени от руССката чума.

-1555

22

ob1

28.01 2023 в 19:35

То от Бахмут не е останало много какво да падне, едва ли има оцелели сгради. Чутовният напън на съвеЦката армия...
Ае, вежда, остатъците ти от родолюбие не водят ли до поне малко съжаление, че избяга от могилизацията? Матушката, свещена война, тъй записался и прочее?

905

21

Lpp

28.01 2023 в 19:29

Признавам, че не съм чел глупостите на орколюбците.
Мога само да им предложа да си вземат по една салфетка, че са се олигавили, а вероятно и гащите са изцапали от кеф и превъзбуда.
Много е вероятно, че Бахмут ще падне. И като цяло, това ще е резултата от цялото им напъване.
А на пролет, на пролет ще се срине всичко, като къща от карти ще се срине целия фронт.
Жалко, че няма да стане пак да подписват на трети март, като в Брест-Литовск.