Терористите от Хамас поразиха с ракета жилищна сграда в Тел Авив, има ранени

Дрон падна до болница в египетски курорт, още 10 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Ивицата Газа

Александра Маркарян 27 октомври 2023 в 16:57 2379 0

Дим се издига от ударената от ракета на Хамас сграда в Тел Авив

Снимка БТА/АП

Дим се издига от ударената от ракета на Хамас сграда в Тел Авив

Ракета на терористите от "Хамас" удари жилищна сграда в Тел Авив в петък следобед. Има ранени. Данните за броя им варират между трима и четирима в израелските медии.

20-годишен мъж е бил по-сериозно ранен. Други двама са с леки наранявания, информира The Times of Israel.

Ударът е бил предшестван от ракетен обстрел срещу градове в Централен Израел. Сграда в Холон - град южно от Тел Авив - също е била уцелена.

След първия удар по Тел Авив е имало втори ракетен обстрел - към южните и източните му райони. От него няма ранени, съобщи израелската служба за спешна помощ Magen David Adom, но няколко души са пострадали, докато са тичали към бомбоубежища.

"Канал 12" съобщава, че две ракети са паднали в открити пространства близо до Ашдод, без да причинят щети или да наранят някого.

Съобщава се също за ракета, попаднала на пешеходна пътека в парк в Тел Авив. Видеозаписът показва щети по тротоара и следи от обгаряне от удара.

Египет

В същото време говорителят на египетската армия заяви, че неидентифициран дрон се е разбил сутринта близо до сграда на болница в град Таба на Червено море, близо до границата на Синайския полуостров с Израел, и е ранил шестима. Изявлението беше направено, след като израелските военни заявиха, че в района на Червено море е забелязана "въздушна заплаха".

Египетската телевизия Al Qahera News TV излъчи на живо кадри от взрива и, позовавайки се на свои източници, съобщи, че взривът е свързан с продължаващите боеве между Израел и терористите в Газа.

Таба е популярен сред туристите курортен град на Червено море. Той се намира точно срещу израелския пристанищен град Ейлат, на повече от 350 км от Газа.

Хуманитарна помощ

В същото време в Ивицата Газа влязоха още 10 камиона с храна, лекарства и вода. Те бяха допуснати през граничния пункт "Рафа" между палестинския анклав и Египет, за което информира в. New York Times. Допускането бе поредното и стана на фона на предположение от ООН, че Израел извършва военни престъпления с операцията си в отговор на клането от "Хамас" на над 1400 израелски цивилни на 7 октомври, нищо, че Израел поразява военни цели, а Хамас - израелски цивилни.

84 камиона с храна, лекарства и вода са влезли в анклава, откакто Израел позволи навлизането на хуманитарна помощ преди около седмица.

Основното искане на терористите обаче е за гориво. Те, заедно с ООН, доскоро твърдяха, че в полунощ срещу 27-и ще свърши горивото и че операции в болниците ще спрат, че стотици бебета ще умрат.

Днес няма информация за подобна катастрофа, а терористите продължиха да обстрелват Израел. По нищо не личи горивото им да е свършило.

На фона на твърденията за катастрофа израелската армия показа снимка с резервоари, които - твърди тя - съдържат поне половин милион литра гориво.

Терористите разполагат тунелите си под жилищни райони в Газа и застрашават, или по-точно използват като жив щит, цивилното население в града. Видео в тази връзка излъчи днес израелската разузнавателна служба Мосад.

За жив щит им служат и цивилни сгради, включително болници и др.

Израел подготвя следващите си стъпки във войната с "Хамас"

"Ние ще изпълним следващите стъпки. Това е война за нашия дом. Или ние, или те. Ние ще победим - заяви в изявление днес министърът на отбраната Йоав Галант. - 24 часа след началото на войната преминахме към въздушна атака с необичайна интензивност. Наш дълг е да спечелим тази война. Това е неписаният договор между държавата и гражданите."

"Имаме 1400 цивилни и войници, убити в битката, а също и 224 отвлечени. Решен съм да положа всички усилия, за да върна отвлечените на семействата им", заяви той.

Евакуирани

Вчера бяха оповестени и данни за евакуациите. Около 125 хил. жители са били евакуирани от населени места в Израел близо до зоните на бойните действия - около Ивицата Газа и по границата с Ливан, съобщи ръководителят на Националната служба за извънредни ситуации (НСЧС) бригаден генерал Йорам Ларедо. Те са настанени за сметка на държавата в хотели и стаи за гости.

Също в четвъртък следобед седем жители на Маалот-Таршиха пристигнаха в медицинския център Галилея в Нахария, след като балконът им беше повреден от дрон на ЦАХАЛ. Петима възрастни на възраст между 34 и 66 г. и две деца на възраст 5 и 11 г. са били леко ранени. Всичките седем получиха лечение в спешното отделение, а шестима бяха освободени. Един 66-годишен мъж е бил хоспитализиран в отделението по вътрешни болести.

Лидерът на Националното единство Бени Ганц заяви в четвъртък, че Израел работи неуморно, за да изпълни моралния си и национален дълг да върне у дома заложниците, държани в Газа. "Използваме всички средства, с които разполагаме", каза той.

Бившият министър на отбраната заяви, че Израел е изправен пред по-голямо предизвикателство от всякога. Той каза, че това е мащабна битка, която изисква премерени решения, взети по отговорен начин, за да се планира и изпълни необходимото.

Може да отнеме години

"Битката срещу терора в Газа ще продължи в рамките на територията на Ивицата - навлизайки в дълбочина, навсякъде и по всяко време, необходимо за гарантиране на сигурността на общностите, които ще бъдат възстановени, и за възстановяване на региона - каза той. - Маневрата (на земята) ще бъде само един етап от дълъг процес, който ще включва отбранителни, дипломатически и социални аспекти, които ще отнемат години."

Заложниците и загиналите

Вчера IDF съобщи, че заложниците на "Хамас" са 224-има. Четирима бяха освободени. Терористите ги държат в тунели под Газа. Сред тях има бебета, малки деца и много възрастни хора. Те бяха отвлечени при непровокираното им нападение срещу Израел на 7 октомври.

На брифинг контраадмирал Даниел Хагари заяви, че 309 военни са загинали. Израелската полиция съобщи, че до момента са идентифицирани 808 тела на израелци, убити при атаката на "Хамас".

Тази нощ силите на ЦАХАЛ извършиха най-мащабното нахлуване в Ивицата Газа от началото на войната. Те атакуваха военни цели на "Хамас" в северната част на анклава. Военните са готови да започнат сухопътната си операция в момента, в който военното правителство им даде "зелена светлина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!