Цинично братство. Разрушените от Кремъл Мариупол и Грозни станаха градове-побратими

OFFNews 09 август 2023 в 11:43 2709 2

Снимка https://bangkokbook.ru/

Сринатият от руската армия Грозни, 1996

Грозни, разрушената от Русия столицата на Чечня, и сринатия от Москва Мариупол в самопровъзгласилата се ДНР станаха градове побратими, съобщиха руските информационни агенции. Споразумение за побратимяване беше подписано от кмета на Грозни Хас-Махомед Кадиров и Олег Моргун, назначен от Русия ръководител на администрацията на анексирания Мариупол.

Както се съобщава на уебсайта на ръководителя на Чечня, споразумението е подписано в Мариупол по време на работно пътуване на членове на чеченското правителство в Донбас. Споразумението предвижда сътрудничество в търговско-икономическата, научно-техническата, социалната и културната сфери.

Ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин, както пише в съобщението на чеченските власти, казал, че "опитът на Чеченската република в премахването на последиците от войната вече се прилага в ДНР и показва положителни резултати в такива области като жилищното строителство и комуналните услуги, изграждането на пътища и обществено значими обекти“.

„Ние помним темповете на възстановяване на Грозни, така че целият полезен опит на републиката е много важен за нас по отношение на възстановяването на нашите селища“, каза Пушилин.

Мариупол беше превзет от руските войски по време на пълномащабно нахлуване в Украйна. Градът е под руски контрол от май 2022 г. По време на боевете Мариупол, според съдебните власти, са били унищожени до 90% от жилищните сгради . На мястото на някои от тях руски строители строят нови сгради.

Грозни беше значително разрушен от войските на Кремъл по време на двете чеченски войни (през 1994-1996 г. и 1999-2000 г.), включително по време на щурма на града през зимата на 1994-1995 г.

"Русия сравни Грозни със земята през 1995 г., Мариупол – през 2022 г. Сега и двата града ще се наричат ​​„побратими“. Невероятен цинизъм", написа по повод на събитието Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

14.08 2023 в 15:39

Имам приятелчета, които бяха на турне с танцов ансамбъл в Грозни още преди пандемията. Те разказваха, че не са ги пуснали извън хотела нито за секунда, возили ги с бусове до местен хипермаркет, единственото което са видели са няколко небостъргача, издигнати в центъра на града...

Та това "побратимяване" освен размяна на сълзи и сополи, няма да им докара икономическа благосклонност от страна на МаЦква!?

345

1

Джендо Джедев

09.08 2023 в 12:24

Рашняците по разрушаването са царе, няма спор! Виж, по възстановяването - не чак толкова. В Мариупол още нямат вода, хората.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика