Skype ще копира разговорите ни за полицията

Последна промяна на 30 юли 2012 в 17:08 2182 1

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Компанията Skype готви промени в политиката си в полза на полицията и специалните служби при издирването на наркопласьори и терористи.

Skype е склонила да сътрудничи на полицията в САЩ, като дава информация за рисковите потребители на компанията, съобщи британското издание "Индипендънт".

Досега системата на Skype гарантираше недостъпност на трафика чрез добро кодиране на сигнала. Връзката се осъществява между два или повече компютъра и не минава през централни сървъри, това гарантира поверителността й. Именно от тази сигурност в комуникацията се възползват много потребители по света.

"Правоохранителните органи много пъти са се оплаквали, че при подслушване на телефонни разговори на предполагаеми наркобарони, педофили и терористи единият от двамата събеседници предлагал на другия "да минат на Скайп", след което възможността за подслушване отпадала", пише в. "Индипендънт".

С промените в софтуера и инфраструктурата разговорите между потребителите на Skype вече няма да са анонимни. Това според потребителите нарушава неприкосновеността на личните им данни и действа срещу техните интереси.

Марк Жилет, директор на отдела за развитие в компанията пък твърди, че промените са, за да се подобри надеждността и работата на потребителите. 

До момента Skype има 250 милиона активни потребители, като за последното тримесечие те са изговорили 115 милиарда минути.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2012 в 06:20

какво ли не измислят, за да следят всички ни? педофили, наркотрафиканти, серийни и наемни убийци, терористи... искам да си стоя в къщи и да знам, че съм на сигурно място, и че никой не ми подслушва разговорите! поне Skype това ми даваше, но след като и Google започнаха да записват какво търсиш "уж с цел подобряване на качеството на търсачката", а всъщност "с цел да следим трафика и колко mp3-ки и avi-та ровиш да свалиш от пиратските сайтове", време беше и чатовете да се следят.
е, като стане така, някой ще сътвори друга програма, с анонимни канали и Skype ще умре... по последни данни обаче, Google още е най-използваната търсачка- може би защото даде на потребителите си правото на избор дали да записват или не историята на своите търсения? дали Skype биха дали същото право на потребителите си? хммм, глупав въпрос...