Швейцарците казаха "не" на бързото затваряне на АЕЦ в страната

ОFFNews 27 ноември 2016 в 15:53 5477 1

Снимка ENSI

Швейцарците отхвърлиха предложението за налагане на твърди срокове за премахване на ядрената енергия в страната на проведения днес референдум по въпроса, предава Би Би Си.

Според швейцарската телевизия SRF 55% от гласувалите са се обявили срещу идеята, а 45% са дали гласа си в подкрепа. С "не" са гласували по-голямата част от швейцарските кантони.

Въвеждането на подкрепения от Зелената партия план би означавал закриване на три от петте атомни електроценрали догодина и спиране на работата на последната през 2029 г. Общо централите са отговорни за производството на 40% от електроенергията в Швейцария. 

След инцидента с атомната централа във Фукушума през 2011 г. швейцарското правителство реши постепенно да направи преход към възобновяеми източници на енергия до 2050 г.  Планът на управляващите указва, че централите трябва да работят докато са безопасни, но не включва и точен срок за закриването им.

Според природозащитници нито един реактор не трябва да оперира над 45 години, което би означавало почти моментално затваряне на два от действащите към момента. 

В отговор правителството и бизнеса заявяват, че бързото преустановяване на работата на АЕЦ-овете би довело до недостиг на електроенергия и засилена зависимост на изкопаемите горива. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!