Швейцария наложи санкции на Русия, но не одобри изпращането на танкове за Украйна

OFFNews 28 юни 2023 в 17:01 1621 0

Швейцария

Снимка GettyImages

Швейцарско знаме

В един и същи ден Швейцария одобри пакет от санкции срещу Русия и отхвърли искането на оръжейния концерн Ruag AG да прехвърли на Украйна 96 танка Леопард 1 A5.

Санкциите предвиждат замразяване на активи и налагане на забрани за пътуване и транзит през Швейцария. Сред санкциоираните са служители на руските въоръжени сили, представители на държавните руски медии и членове на наемническата група "Вагнер". 

От началото на руската инвазия Швейцария подкрепя Украйна и се присъединява към всички европейски санкции срещу Русия. Страната предоставя хуманитарна помощ на Украйна, но в същото време отказва да предостави военна помощ, позовавайки се на официалния си неутралитет.

На 27 април тази година Ruag AG е подала заявление до швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси с искане да разреши продажбата на 96 употребявани основни бойни танка Леопард 1 A5. Позицията на швейцарското правителство обаче е, че продажбата на 96 танка не е възможна съгласно действащото законодателство и такъв ход  би бил в "противоречие със Закона за военните материали и би довел до корекция на политиката на неутралитет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика