Шпионска мрежа на ГРУ в Полша е подготвяла взривяването на влакове с оръжие за Украйна

OFFNews 19 юли 2023 в 10:45 5130 3

Снимка

Агентурата е трябвало да следи придвижването на военна техника из Полша, но е имала и планове за взривяване на влакове с оръжие за Украйна, снимката е илюстративна.

Руската шпионска мрежа, която през последните 4 месеци беше разбита на територията на Полша, е планирала да взривява влакове с оръжие и хуманитарна помощ, предназначени за Украйна, съобщи в сряда „Газета полска“ с позоваване на източници от разследването. Срещу 15-имата обвиняеми, граждани на Русия, Украйна и Беларус, са събрани вече над 66 тома доказателства.

Агентурната мрежа на Москва беше разбита с няколко удара от март до юли съвместно от контраразузнаването - Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) и клона на Националната прокуратура на Полша в източната област Люблин. Според извествното до момента, това е най-голямата разузнавателна мрежа на Русия в страната, разкривана досега. На 15-имата задържани от пролетта досега са повдигнати обвинения за шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ. По полското законодателство ги заплашват до 10 години затвор.

Руската агентура е получавала задачите, по които да работи, дистанционно, директно от Москва. Конспирацията е била осигурена в голяма степен от „безкасовото“ разплащане на хонорарите за шпионската дейност, ГРУ е плащало на агентите си в криптовалути, предимно биткойни, които след това те са обръщали в пари в брой.

Членовете на създадената от руснаците шпионска мрежа е трябвало не само да събират информация или да се занимават с пропагандни мероприятия, както беше съобщено по-рано, но и да извършват заснемания на военни и градански обекти, да подклаждат антиукраински и антинатовски настрония, както и да подготвят диверсионни и саботажни действия, пише „Газета правна“.

Според изданието, между кориците на 60-те тома материали по следствието, се намират доказателства и конкретни планове за взривяване на влакове с оръжия и транспорти с хуманитарна помощ за Украйна.

"Затова първите арести бяха направени в съответното време, а не по-късно. Рискът от нападения беше твърде голям, за да продължим да наблюдаваме групата“, обяснява пред вестника запознат с хода на разследването. Диверсионно-шпионската група е била създадена в началото на тази година, по-малко от година след началото на руското нахлуване в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

3

Em Em

24.07 2023 в 12:32


1cdk23

"Сигурен съм, че такива групи работят и в бг, но тук никой не ги пипа."

Със сигурност ги пипа, помага им и ги дуднурка.
И данни от всякакъв вид текат като река!

-240

2

редовно четящ

19.07 2023 в 12:14

А може би БГ е своеобразен разпределителен център за рашистки тероризъм.

805

1

cdk23

19.07 2023 в 11:53

Сигурен съм, че такива групи работят и в бг, но тук никой не ги пипа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!