Сблъсъци и арести в Париж след парада за Деня на Бастилията

OFFNews 14 юли 2019 в 20:18 3051 0

Ден на Бастилията

Снимка Катрин Гасте, Туитър

Френската полиция задържа 175 души близо до мястото на военния парад по повод Деня на Бастилията, използва и сълзотворен газ срещу протестиращи по време на сблъсъците в централната част на Париж, предаде BFM TV.

Служителите на реда опитаха да разпръснат демонстрантите, които скандираха срещу правителството, събориха издигнатите предпазни ограждения за парада и подпалиха кофи за боклук.

Телевизията не уточнява дали задържаните принадлежат към някоя организация, макар по-рано да се съобщаваше, че именно „жълтите жилетки“ са влезли в сблъсъци с парижката полиция. В повечето случаи причини за арестите са неразрешената протестна акция, агресията срещу полицията, както и разрушаването на държавна собственост, и откритото забранено оръжие. От миналата година Франция и най-вече Париж, е разтърсена от протестното движение на "жълтите жилетки" срещу президента Еманюел Макрон. Днес възникналото насилие в Париж е най-голямото от март. Много анализатори вярваха, че движението е изгубило силата си.

Но демонстрантите в централната част на Париж не носеха жълти жилетки, за да не провокират преждевременно полицията, която им забрани демонстрации в районите на празненствата, поради което носеха жълти балони. По-рано полицията съобщи, че няма да позволи на хора с жилетки да преминат огражденията.

Още преди възникването на сблъсъците парижките власти съобщиха, че 152 души са задържани. Сред арестуваните са двама лидери на "жълтите жилетки" - Жером Родригес и Максим Никол. Те са задържани по подозрение в организиране на незаконна демонстрация.

На празника по повод превземането на Бастилията бяха поканени европейските лидери, в това число германският канцлер Ангела Меркел. Присъединилите се към зрителите на парада „жълти жилетки“ освиркаха президента Еманюел Макрон, докато той пътуваше в открит автомобил към площад Конкорд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови