САЩ въвежда санкции срещу купувачите на петрол от "Ислямска държава"

OFFNews 24 октомври 2014 в 13:15 5134 4

Снимка AP.

Белият дом заплаши със санкции всеки, който купува петрол от "Ислямска държава" ИД, която тези дни бе обявена за най-богатата терористична групировка, съобщи "Ройтерс".

Причината е, че терористите продават завладения от тях петрол на цени няколко пъти по-ниски от пазарните, като по този начин правят над милион дневни печалби.

"С важното изключение на няколко държавно спонсорирани терористични организации ИД е вероятно финансово най-добре обезпечената терористична организация, която сме срещали", заяви един от секретарите на хазната на САЩ Дейвид Коен.

"Ислямска държава" генерира десетки милиони долари месечно благодарение на продажби на петрол, откупи, кражби и други престъпни дейности, както и от подкрепата на богати спонсори.

Паричният поток на ИД като цяло избягва формалната финансова система и разчита по-малко на донорство в сравнение с военните групировки като Ал Кайда, което прави задачата на САЩ да блокира богати личности и банки много трудна.

"Нямаме сребърен куршум, нямаме някой трик в ръкава, с който да изпразним ковчежетата на ИД от раз", заяви Коен. "Ислямска държава" продава петрол на черния пазар, който е транспортиран до Турция и кюрдския регион на Ирак", добави той.

Въпреки че въздушните удари срещу терористите са смъкнали производството на петрол с над 1/3, Коен смята, че трябва да се намерят други начини да се попречи на ИД да продава, като бъдат ударени посредниците, търговците, рафинериите и транспортните компании.

Санкциите на Америка представляват блокиране на достъпа на хора и фирми до щатската финансова система, като обикновено рестрикциите биват наложени и в други банки по света, които се страхуват да работят с врагове на САЩ, отбелязват от "Ройтерс". Белият дом също ще се опита да накара останалите държави по света да не плащат откупи на ИД, тъй като джихадистите са получили около 20 милиона долара само от откупи тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!