Нови въздушни удари срещу “Ислямска държава”

Offnews 09 октомври 2014 в 07:21 5671 4

Американската армия и съюзниците ѝ нанесоха нови въздушни удари срещу “Ислямска държава” близо до обсадения сирийски град Кобане.

Унищожени са пет въоръжени автомобила на джихадистите, снабдително депо, команден пункт, логистичен обект и осем окупирани казарми. Битката за Кобане продължава. За момента кюрдските бойци удържат на офанзивата на екстремистите от “Ислямска държава”, които са обсадили града. Местните са подпомогнати и от международната коалиция, която засили атаките срещу позиции на джихадистите в района.

„Кюрдските милиции продължават да контролират по-голямата част от града и удържат нападенията на „Ислямска държава”, заявиха от американското централно командване, което ръководи войната срещу радикалистите в Ирак и Сирия. Според информацията, сили на САЩ и Йордания са осъществили още осем въздушни удара.

За първи път във въздушните удари се включи Австралия, която първоначално извърши три мисии, но без нанасянето на удари срещу цели. В единия случай, изтребителите не са атакували набелязаната цел, тъй като рискът от жертви сред цивилното население е бил твърде висок.

Междувременно говорител на Пентагона заяви, че въздушните удари не стигат, за да се спаси град Кобане. Според него трябва да бъде извършена сухопътна операция, за да бъде победена “Ислямска държава”, но това би отнело време за подготовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews