САЩ осъдиха Иран за ''безразсъдните'' ракетни удари срещу Северен Ирак

OFFNews 16 януари 2024 в 12:16 1873 0

Ракети

Снимка GettyImages

САЩ осъдиха Иран за атаките с балистични ракети близо до северния иракски град Ърбил, наричайки ги "безразсъден и неточен набор от удари". Иранската революционна гвардия заяви, че е ударила това, което според тях е израелска "шпионска централа" в полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, предаде Би Би Си. Ирак също осъди атаките, като ги нарече нарушение на суверенитета му, а израелското правителство не е коментирало твърденията на Иран.

Четирима души бяха убити и шестима ранени при атаката в понеделник, според Съвета за сигурност на региона на Кюрдистан. 

"Ще продължим да оценяваме ситуацията, но първоначалните индикации са, че това е безразсъден и неточен набор от удари. Съединените щати подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Ирак“, казва в изявление Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, и добави, че няма американски персонал или обекти, пострадали при нападението.

Иранската революционна гвардия заяви, че "един от главните шпионски щабове на Мосад в района на Кюрдистан в Ирак е бил унищожен с балистични ракети". В изявление се съобщава, че това е "в отговор на неотдавнашните зверства на ционисткия режим".

Иран е извършвал ракетни атаки в Кюрдистан и преди, насочени към обекти, използвани от ирански сепаратистки групи и агенти на Израел.

Премиерът на регионалното правителство на Кюрдистан Масрур Барзани осъди последната атака срещу Ърбил като "престъпление срещу кюрдския народ".

Революционната гвардия казва, че е атакувала позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия в понеделник вечерта.

Експлозии са били чути в северозападния град Алепо и неговите околности, където са паднали "най-малко четири ракети, дошли от посоката на Средиземно море".

Революционната гвардия заяви, че ударите в Сирия са били в отговор на атентата по време на годишнината от убийството на иранския генерал Касем Солеймани, който уби най-малко 94 души и рани много други.

Властите на Кюрдистан съобщиха тази сутринт, че са свалили три бойни дрона, летящи над летището в Ирбил, където са разположени американски и международни сили, предаде Ройтерс. Властите не предоставиха информация за щети или жертви.

Иранските удари идват на фона на нарастващото напрежение в региона след избухването на войната между Израел и подкрепяната от Иран палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа.

Конфликтът все повече започва да се разпространява, като вече засяга съюзници на Иран, действащи в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!