САЩ към Русия: Напуснете Украйна с мир

OFFNews 30 април 2014 в 08:26 26327 19

Снимка AP

САЩ призоваха Русия да "напусне Украйна с мир" и предупредиха, че "всеки инч" от територията й ще бъде защитаван, ако е застрашен.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Русия се е провалила в спазването на споразумението за недопускане на ескалация на напрежението.

Руският президент Владимир Путин настоя, че страната му не е разположила войски на територията на Украйна.

Коментарите дойдоха след като проруски активисти щурмуваха сгради в Източна Украйна.

Кери обяви, че Русия е предизвикала ескалация на кризата.

Русия не е направила нито една-единствена стъпка, по какъвто и да е начин, за спазването на споразумението, сключено миналия месец, обяви той.

От своя страна, Москва обяви, че няма намерение да навлиза в Източна Украйна, където проруски активисти премат правителствени сгради в повече от 10 града.

"Тържествено заявявам, че няма руски ръководители там, нито специални части, нито войски", заяви Путин.

Той предупреди, че новите санкции на ЕС и САЩ срещу Русия могат да окажат влияние на работата на западни енергийни компании.

"Ако това продължи, разбира се, ние ще преценим как те работят в Руската Федерация, включително в ключови сектори за руската икономика, като енергетиката", каза Путин.

Германският канцлер Ангела Меркел също се изказа за украинската криза.

"Русия няма право да се намесва в процеса на вземане на решения в Украйна. Украйна е свободна държава", каза Меркел и подчерта, че живущите там хора трябва да имат възможността сами да решават как да живеят.

"Ако Москва не се придържа към международните норми, международната общност трябва да отговори с налагането на санкции", отбеляза Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!