САЩ и ЕС искат коридор в Черно море за блокираното в Украйна зърно

OFFNews 12 май 2022 в 16:32 2420 2

Снимка Getty Images

Белият дом

Американските законодатели настояват администрацията на Байдън да помогне за създаването на хуманитарен коридор в Черно море, за да се осигурят доставките на милиони тонове зърно, блокирани в Украйна, съобщи Politico.

Според вестника украинските фермери вече се подготвят за нова реколта, но няма да има къде да я съхраняват, ако не могат да транспортират зърното в чужбина. Основният проблем е затварянето на пристанищата, пише Politico.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че киевските власти не пускат десетки кораби, включително тези с пшеница, и са минирали изходите на пристанищата. Той твърди, че Русия ежедневно отваря хуманитарен коридор за кораби.

Европейските законодатели също имат подобни идеи. Очаква се следващата седмица Брюксел да предложи начин за заобикаляне на руската блокада на Черно море чрез сухопътен маршрут за някои хранителни продукти.

В сряда Европейската комисия ще представи план за значително увеличаване на количеството храни, които Украйна може да доставя на гладуващите страни по света по пътищата и железопътните линии на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews