Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Само девет държави от ЕС са приели мигранти по квотния принцип

OFFNews 05 януари 2016 в 13:17 2186 0

Само девет държави от ЕС са приели мигранти по квотния принцип

Снимка БГНЕС, архив

Едва девет държави от Европейския съюз са приели разселени от Италия и Гърция мигранти. Това сочат данни на Европейската комисия. Държавите, приели бежанци, са Белгия, Естония, Финландия, Германия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

До момента 272 души са разселени от 106 хил. мигранти. В ЕС са на разположение 97 982 свободни места за разселени мигранти.

България е съобщила, че има готовност да приеме 1302-ма души. Отчита се, че нашата страна е осигурила един експерт за нуждите на Европейската служба за външно действие покрай миграционната криза. В предоставените данни се посочва, че от септември досега нашата страна е организирала един полет, осигурен от Фронтекс към Пакистан, с който е експулсирала 15 незаконно пребиваващи у нас чужденци. Нашата страна е участвала в още три полета, организирани от други държави, за прогонването на двама нигерийци, шестима грузинци и четирима пакистанци.

От септември до декември държавите от ЕС са експулсирали 683-ма мигранти без право на престой. Държавите, където тези хора са били връщани, са Пакистан, Албания, Косово, Нигерия, Армения и Грузия.

Ирландия, Дания и Великобритания имат правото да не участват в квотното разселване на мигрантите. От това задължение през декември с решение на ЕК временно бе разтоварена Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!