Садик Хан е преизбран за кмет на Лондон

OFFNews 09 май 2021 в 09:39 2257 0

Садик Хан от Лейбъристката партия беше преизбран за кмет на Лондон, но победата му над основния му съперник от Консервативната партия Шон Бейли не беше толкова убедителна, както предричаха анкетите.

Преизбирането на Садик Хан е една от малкото добри новини за лейбъристите в проведените избори за местни съвети и кметове в Англия. Проучванията на общественото мнение показваха, че Хан има надеждна преднина пред Бейли от порядъка на 20-25 процента, но след преброяването на гласовете от първия преференциален вот той получи 40 на сто срещу 35,5 процента за Бейли. Така едва след втория преференциален вот Хан получи 55,5 на сто срещу 44,8% за Бейли.

Първият кмет-мюсюлманин на Лондон беше доста по-убедителен, когато получи първи мандат.

В речта си след обявяване на резултатите Садик Хан обеща да изгради едно по-добро и по-светло бъдеще за столицата след пандемията от коронавируса. Предизборната кампания на Садик Хан беше фокусирана върху разкриването на нови работни места и процъфтяване на туризма. Той дори обеща да направи всичко възможно до 20 години Лондон отново да бъде домакин на олимпийски игри.

Българският зет Брайън Роуз остана на седмо място по получени гласове от общо 20 кандидати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови