Руски журналист продаде Нобеловия си медал за рекордните $103,5 млн. за децата на Украйна

OFFNews 21 юни 2022 в 07:38 2937 0

Дмитрий Муратов

Снимка Getty Images

Дмитрий Муратов

Нобеловият медал на руския журналист и главен редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов беше продаден на търг за рекордните 103,5 милиона долара. Средствата са предназначени за децата бежанци от войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Името на купувача не е известно. Говорител на аукционна къща "Херитидж окшънс", провела търга, не можа да потвърди самоличеността на купувача и съобщи, че победителят е направил финалното наддаване чрез посредник.

Наддаването се проведе на Световния ден на бежанците.

Предишната най-висока сума, платена за Нобелов медал, беше 4,76 милиона долара. Това се случи през 2014 г., когато Джеймс Уотсън, един от откривателите на структурата на ДНК, продаде наградата си, получена през 1962 година.

Муратов стана Нобелов лауреат за мир през 2021 г. Той реши да продаде медала си и обясни решението си така:

"Новая газета" и аз лично решихме да дарим медала от Нобеловата награда за мир за 2021 г. на фонд за украинските бежанци". Вече има над 10 милиона бежанци. Помолих аукционни къщи да се отзоват и да организираме търг за тази световноизвестна награда. Той призова за незабавно:

- прекратяване на огъня;

- размяна на военнопленници;

- връщане телата на загиналите;

- отваряне на хуманитарни коридори и предоставяне на помощ;

- помощ за бежанците.

Миналата година Муратов обяви, че е дарил парите, които получи заедно с наградата, за различни каузи, сред които независими медии, московски приют за неизлечимо болни и за грижи за деца с гръбначни проблеми. Той добави, че няма да остави за себе си нищо от наградата, припомня Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews