Руски танкове в центъра на Варшава: откриват изложба на унищожено в Украйна въоръжение на Москва

OFFNews 27 юни 2022 в 10:07 2601 0

Трофейните руски оръжия са дислоцирани в сърцето на Варшава на Дворцовия площад.

Снимка Telegram / УНИАН

Трофейните руски оръжия са дислоцирани в сърцето на Варшава на Дворцовия площад.

Руски танкове и самоходни артилерийски установки са заели позиции на Дворцовия площад във Варшава недалеч от колоната на Зигмунт Трети Ваза от неделя вечерта. Военната техника е безопасна и е част от откриващата се в понеделник изложба на унищожена от Въоръжените сили на Украйна руска техника, съобщи агенция УНИАН с позоваване на министерството на отбраната в Киев.

Експозицията е наречена „Непобедената армия“. „Показваме жестокостите, които извършва руската армия в Украйна, от една страна, а от друга – героичната отбрана на Въоръжените сили на Украйна и ефекта от водените сражения – унищоженото руско въоръжение“ – обяснява шефът на кабинета на полския министър председател Матеуш Моравецки Михал Дворчик.

Сред трофейните руски оръжия може да се види екземпляр на основният боен танк на руската армия Т-72Б унищожен от украинците в боевете на 31 март край село Дмитривка в района на Буча в предградията на Киев. До него е 152-милиметрова САУ „Мста-С“, унищожена в боевете в Сумския край в артилерийски дуел с полските „Краб“. На Дворцовия площад са докарани още образци на руските системи за залпов огън „Ураган“ и „Торнадо“, разрушително оръжие, използвано масово срещу цивилни цели в Украйна. Киев смята да покаже подобни експозиции и в Мадрид и Лисабон.

Организатори на изложбата са Министерството на отбраната на Украйна и канцеларията на министър-председателя на Полша. Според данните, които оповестява украинската страна към днешна дата загубите на Русия в наричаната от Кремъл специална военна операция включват около 34 850 души войници и офицери от личния състав на руската армия, 1532 танка, 3659 бронирани машини, 243 артилерийски системи за залпов огън, 217 самолета, 184 хеликоптера, 630 безпилотни летателни устройства, 139 крилати ракети и 14 кораби и катери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!