Руски ракетен удар разруши университет в Харков

OFFNews 07 юли 2022 в 09:19 1689 0

Харков

Снимка БГНЕС/ЕПА

Разрушеният университет в Харков

Педагогическият университет в североизточния украински град Харков е бил разрушен при руски ракетен удар, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от ДПА и БТА.

Поразени са главната сграда, лекционните зали, университетският музей и научната библиотека, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Това характеризира руската инвазия със 100% точност. Когато става дума за определение на варварство, този удар отговаря най-много на изискванията", каза Зеленски.

По думите му оръжията, изпратени от западните партньори на Киев, работят "много мощно" и похвали точността им.

Украинската армия използва артилерията, за да унищожава складове и други цели, които са логистично важни за Русия, допълни Зеленски.

"А това значително намалява настъпателния потенциал на руската армия. Загубите на окупаторите само ще се увеличават всяка седмица, както и трудностите при снабдяването им, допълни украинският президент.

Зеленски призова гражданите по възможност да разпространяват информация за успехите на украинските въоръжени сили в окупираните територии, съобщи УНИАН.

Той припомни, че окупаторите са блокирали достъпа до социалните мрежи, месинджър и YouTube.

"Руските сили блокираха всякаква възможност хората да научат истината за случващото се и за нашия потенциал, който постепенно увеличаваме. Затова, ако имате възможност да говорите с хората в южната част на нашата държава - в Херсон, Геническ, Бердянск, Мелитопол и други градове и села, моля, разкажете истината там. Използвайте всяка възможност, за да кажете на хората в окупираните региони, че ги помним и се борим за тях", призова държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews