Руската цензура е блокирала 138 хиляди сайта от началото на войната в Украйна

OFFNews 09 август 2022 в 13:34 1012 0

Цензура в интернет

Снимка Getty Images

Руската цензура върху интернет ресурсите е засегнала 138 хиляди сайта

Около 138 хиляди сайта са били блокирани или премахнати на територията на Руската федерация от началото на войната в Украйна, съобщи главният прокурор на Русия Игор Краснов в интервю за "Комерсантъ" на тема "борбата с украинските националисти и собствените подчинени".

"След началото на специалната военна операция (така в Русия продължават да наричат войната в Украйна) ние засилихме противодействието на разпространението в интернет на призивите към екстремизъм и тероризъм, към масови безредици, както и на фалшивите новини.

Бяха заявени и удовлетворени над 340 искания на прокурорите за блокиране на недостоверна обществено значима информация за специалната военна информация, премахнати или блокирани бяха от порядъка на 138 хиляди интернет ресурса." - заяви Краснов.

Още през пролетта ръководителят на руската държавна цензура "Роскомнадзор" Андрей Липов беше съобщил за 117 премахнати сайта, за които имало данни, че са "фейк" или са съобщавали информация за загубите във въоръжените сили и прочие.

Според руската организация "Роскомсвобода" през юли т. г. броят на блокираните по съображения на военната цензура сайтове е бил много по-голям от официално обявения от властите. Много от сайтовете са блокирани с всичките им домейни и поддомейни, по "маска" и реалният брой на поставените под цензура ресурси е много по-голям от обявения.

Руските правозащитници обръщат внимание и на още едно обстоятелство - автоцензурата или самонаказанието - част от собствениците на интернет ресурси пред опасността да бъдат закрити съвсем сами се съгласяват да премахнат съдържание, към което претенции има цензурата.

Пример за подобна коригиране на собственото поведение е Shkulev Media Holding. Холдингът с изданията си в цялата страна беше създал Стена на паметта, която почиташе жертвите на Русия, дадени по време на войната в Украйна. Съд в Калилинград призна информацията за военна тайна и вместо да изчезнат от интернет пространството, от Shkulev Media Holding предпочетоха да премахнат Стените на паметта. Журналистически материали доброволно под заплахата от санкции са трили и в ТВК Красноярск.

Опасни теми, заради които може да бъде затворен един сайт са в частност рецептите за приготвяне на коктейл... Молотов, данните за руските загуби в Украйна, информация за военнопленници, а също

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови