Русия ще бъде изключена от системата СУИФТ

OFFNews 26 февруари 2022 в 17:03 23069 6

Русия ще бъде изключена от системата SWIFT. Подготовката за извеждането ѝ от международната банкова система е започнала, съобщават украинските информационни агенции, цитирайки външният министър Дмитрий Кулеба.

Досега САЩ и Евросъюза се въздържаха да предприемат тази мярка, а за привеждането ѝ в действие се обявиха Франция, Кипър, Италия и Унгария. 

Италианският премиер Марио Драги е подкрепил в телефонен разговор с Володимир Зеленски идеята за изключване на Русия от глобалната разплащателна система SWIFT. Това заяви в "Туитър" президентът на Украйна, цитиран от Ройтерс.

"Това е началото на нова страница в историята на нашите държави", написа Зеленски.

Решение за "отрязване" на Русия от SWIFT ще бъде взето до дни, каза днес за Ройтерс гуверньорът на централната банка на държава от еврозоната.

Украинският президент Володомир Зеленски призова Германия и Унгария "да проявят смелост" и да подкрепят инициативата за изключване на Русия от системата SWIFT, предаде Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес, че френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан е изразил подкрепата на Франция за изключването на Русия от системата. Франция изрази готовност да ни достави оръжия и военно оборудване, написа Кулеба в Туитър.

Изключването на Русия от международната банкова система е въпрос на дни, потвърдиха от Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс и посочиха, че това ще е "болезнено решение и за двете страни". 

По-рано изключването на Русия от SWIFT беше разглеждане като санкция, в случай на нападение над Украйна, но до решение не се стигна, заради опасения от "значителен икономически риск за Запада". Сред  първите страни, обявили се за тази мярка, бе Великобритания.

Какво е СУИФТ?

СУИФТ е основната защитена система за съобщения, която банките използват за извършване на бързи и сигурни трансгранични плащания, позволявайки бързо и безпроблемно протичане на международната търговия. Тя се превърна в основен механизъм за финансиране на международната търговия. През 2020 г. около 38 милиона транзакции се изпращаха всеки ден през платформата СУИФТ, което улесняваше сделки на стойност трилиони долари.

Кой притежава СУИФТ?

СУИФТ, основана през 70-те години на миналия век, е кооперация от хиляди институции-членки, които използват услугата. Базирана в Белгия, тя остава неутрална в търговските спорове, като се управлява главно като услуга на своите членове.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1200

6

Boris A. Johnson "The Great"

26.02 2022 в 22:20

Браво. Сега а момента и България да изрита всички мръсни пари на Путин. Докато това стане спрете да купувате гориво от Лукоил.

3767

5

Име на профила

26.02 2022 в 18:58

Е ще бъде или няма да бъде? В статията пише, че решението все още няма подкрепа от Германия и Унгария. Днес чета слухове, че ту едната, ту другата склонила, ама не съм видял нито един официален източник.

"може би", "би трябвало", "сигурно"...

643

4

mnbvcxz

26.02 2022 в 18:48

Ееее, браво. Който купил по някой биткойн, сега потрива ръце.

1199

3

Nevend12

26.02 2022 в 18:40

Браво!

-8580

2

Стефане, мисли преди да напишеш нещо.

През това време прегледай това видео.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1497593476736819200?s=20&t=u8QZ-kisD3YeOSN0UV3VEw

-8580

1

Бравооо! да си търгуват с Абхазия по техните си канали. Тероризма винаги бива победен.