Русия отказа достъп на две авиокомпании заради санкциите срещу Беларус

Мария Захарова заяви, че поведението на ЕС е безотговорно

OFFNews 28 май 2021 в 14:21 4150 0

Снимка pixabay

Русия отказа да разреши на два големи европейски авиопревозвача - "Еър Франс" и Австрийските авиолинии - да летят до Москва, след като променят маршрута си и заобикалят Беларус.

Европейските авиокомпании прекратиха полетите си до Беларус след безпрецедентното отвличане на самолет на "Райън ер". Той бе отклонен от траекторията си и принуден да кацне в Минск вместо във Вилнюс, Литва, за да бъде извършен политически арест на пасажер.

Този ход на Русия в подкрепа на Лукашенко доведе до отмяна на поне четири полета на "Еър Франс" между Париж и Москва. Някои пътници бяха пренасочени към полет на руския превозвач "Аерофлот". Спрени са и два полета на австрийския превозвач - един пътнически самолет, пътуващ от Виена до Москва, и товарен самолет, пътуващ от Нанкин в Китай до Виена.

Австрийското външно министерство заяви, че действията на Русия са "абсолютно непонятни". Френското министерство на транспорта заяви пред агенция Франс прес, че "принципът на реципрочност  трябва да се спазва".

Агенцията на ООН за гражданска авиация заяви, че ще започне разследване за "установяване на факти" относно действията на Беларус и дали е имало нарушение на международното авиационно право.

Европейският съюз и Обединеното кралство забраниха на беларуските авиокомпании да летят над техните територии и заявиха, че предстоят нови санкции, включително срещу Лукашенко и други висши служители.

Европейската забрана за преминаване през въздушното пространство принуди беларуския превозвач "Белавия" да отмени 12 свои маршрута до 30 октомври. Засегнатите маршрути са Амстердам, Барселона, Берлин, Брюксел, Франкфурт, Хановер, Калининград, Милано, Мюнхен, Рим, Виена и Варшава.

Решението за отказ за навлизане на конкретни полети е първият ход от Кремъл заради дипломатическия конфликт. Други полети на германския превозвач "Луфтханза" и полската авиокомпания "Лот" са пристигнали по разписание.

В публикация във фейсбук говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова заяви, че Западът застрашава сигурността на своите граждани, забранявайки полетите над Беларус. Ето пълният текст на публикацията й:

"Постъпката на западняците, които наложиха забрана за полети през въздушното пространство на Беларус по политически причини, е напълно безотговорна и застрашава безопасността на пътниците. В съвременния ЕС политиката постоянно измества здравия разум. Оказва се, че въпреки мудността си по други неотложни въпроси, европейският елит може да промени маршрута на стотици полети в рамките на един ден, причинявайки огромни проблеми на гражданите. Време е Брюксел да се научи да предприема ефективни мерки за истинската, а не за въображаемата сигурност на гражданите."

Въпреки критиките към ЕС, тя не коментира отказа от страна на Русия да допусне полетите на европейските компании. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!