Русия освободи 10 чуждестранни военнопленници след намесата на саудитския престолонаследник

OFFNews 21 септември 2022 в 23:06 4374 0

Сред освободените са и мъже, които приличат на осъдените на смърт от съда в т. н. ДНР

Снимка Twitter / Nexta

Сред освободените са и мъже, които приличат на осъдените на смърт от съда в т. н. ДНР

След посредничеството на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман Русия освободи в сряда 10 чуждестранни военнопленници, заловени в Украйна. Това съобщи саудитското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

След анализ и сравняване на агенционни снимки с фотографии от съдебните процеси в т. н. ДНР, наблюдатели коментират в рускоезичните канали в Телеграм, че сред освободените са и чужденците, осъдени на смърт от съда на непризнатата република на донецките сепаратисти.

Освободените затворници са американски, британски, хърватски, марокански и шведски граждани, се казва в изявление на министерството, добавяйки, че самолет със затворниците е кацнал в кралството. Сред освободените са и осъдени на смърт военнопленници от съд в т. н. ДНР. 

„Съответните саудитски власти са ги приели и прехвърлили от Русия в кралството и улесняват процедурите за заминаването им в техните страни “, се казва в изявлението.

Министерството не идентифицира затворниците. Саудитски служител каза, че те са петима британци, двама американци, един хърватин, един марокански и един шведски гражданин.

Британският премиер Лиз Тръс приветства освобождаването на британските граждани в Twitter като „изключително добре дошла новина“ след „месеци на несигурност и страдание за тях и техните семейства“.

Британският депутат Робърт Джерик каза, че сред освободените е Ейдън Аслин. Той беше заловен по-рано тази година, след което бе осъден на смърт от съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), едно от прокситата на Русия в Източна Украйна.

Русия е освободила и американските граждани Александър Друк, на 39 г., и Анди Хюйн, на 27 г., каза представител на семейството пред Ройтерс в сряда. И двамата са от Алабама и бяха пленени през юни, докато се биеха в Източна Украйна, където заминаха да подкрепят украинските войски, които се съпротивляваха на инвазията на Русия.

Ройтерс не можа веднага да установи дали освободената група включваше британците Шон Пинер и родения в Мароко Брахим Саадун, които също бяха заловени и осъдени на смърт в Донецк.

Шведски гражданин, заловен в пристанищния град Мариупол и изправен пред евентуална смъртна присъда според законите на ДНР, е сред освободените, потвърди шведският външен министър Ан Линде.

„Мога да потвърдя, че шведът, който през май беше задържан от руските сили, е на свобода и е на път за Швеция“, каза Линде пред шведската информационна агенция ТТ в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Принц Мохамед поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин, включително в рамките на групата на производителите на петрол ОПЕК+, въпреки силния натиск от страна на Вашингтон, традиционния съюзник на Рияд, да изолира Русия, допълва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!