Русия образува наказателно дело за шпионаж срещу американец

OFFNews 19 януари 2023 в 12:50 1699 0

служба

Снимка iStock

Федерална служба за сигурност.

Русия образува наказателно дело срещу гражданин на САЩ заради подозрения в шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на Федералната служба за сигурност (ФСС).

В изявлението си от днес ФСС, цитирана от БТА, не назовава заподозрения, не уточнява дали е арестуван и не дава никаква допълнителна информация.

"Американецът е заподозрян в събиране на разузнавателна информация по биологични теми, насочени срещу сигурността на Русия", каза лаконично службата.

Към момента от Ройтерс не са успели да се свържат с посолството на Съединените щати в Москва за коментар.

През последните години редица американци бяха задържани в Русия, след като срещу тях бяха образувани наказателни дела. Някои от тях бяха разменени за руснаци, пуснати от американски затвори, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, осъдена на девет години затвор заради обвинения в притежание на наркотици, бе разменена за руския оръжеен търговец Виктор Бут, прекарал 14 г. в затвор в Съединените щати за трафик на оръжия, пране на пари и заговор за убийство на американци.

Процесите за шпионаж обаче са смятани за много сложни, като руските служби за сигурност често отказват да пуснат обвинените на свобода.

Засега Русия отказва да пусне ветерана от морската пехота Пол Уилан, който бе арестуван от ФСС заради обвинения в шпионаж през 2018 г. и през 2020 г. бе осъден на 16 г. затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови