Русия национализира децата, родени след 24 февруари в Херсонска област, прави ги автоматично руски граждани

OFFNews 16 юни 2022 в 12:43 1998 0

Руски паспорти за украинските деца

Снимка ТАСС

Родените след 24 февруари 2022 деца от Херсонска област автоматично стават руски граждани.

Децата родени в Херсонска област след нахлуването на Русия в Украйна автоматично стават граждани на Руската федерация. Това съобщи заместник-ръководителят на окупационните руски власти в Херсонска област Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС. Децата сирачета, които живеят на територията на областта също стават руски граждани и вече са получили гражданството си, допълва Стремоусов.

Прокремълският чиновник не е уточнил пред агенцията нито как процедурата по „национализацията” на децата, родени след 24 февруари е регулирана правно, нито по силата на какъв нормативен акт става предоставянето на руско гражданство. По сумите на Стремоусов, обаче, в Херсонска област имало голям интерес към руски паспорти и вече били подадени над 10 хиляди заявления за руско гражданство от жители на района.

На 25 май руският президент Владимир Путин подписа указ, който дава право на опростено придобиване на руско гражданство на жителите на Херсонска и Запорожка области на Украйна. Те ще могат да получат руски паспорт по същата процедура като жителите на областите Донецк и Луганск, които Москва смята за независими републики. Този указ не предвижда автоматично присвояване на гражданство по рождение.

Херсонска област е почти изцяло под контрола на руските войски от началото на март. Назначените от Москва местни представители на властта многократно заявяваха желанието административната област да се присъедини към Русия. На 11 юни започнаха да издават и първите руски паспорти на жители на Херсонска и Запорожка области.
беше съобщено, че първите руски паспорти започнаха да се издават в Херсонска и Запорожка области.

На 10 юни Върховната рада на Украйна депозира проект за жалба до комисиите на ООН по правата на човека и правата на детето с настояване на защита за украинските деца, отвлечени насилствено в Русия или в окупирани от Русия територии. Радата помоли международни организации за съдействие за връщането на тези деца в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови