Русия издирва беларуската опозиционерка Светлана Тихановска

OFFNews 08 октомври 2020 в 11:08 3225 0

Снимка архив

Русия включи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска в списъка на издирваните лица, съобщава руското вътрешно министерство. Мотивът е, че Тихановска има криминални обвинения, пише Би Би Си.

Светлана Тихановска се изправи срещу Александър Лукашенко на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели с над 80%. Според опозицията обаче резултатите са фалшифицирани. Съмненията за компрометиран вот отприщиха масовите протести в Беларус, които продължават вече два месеца.

В момента беларуските опозиционери са в арестите в страната или в чужбина. Тихановска избяга в Литва, след като получи няколко заплахи. Тя е обявена за издирване от Беларус и от Русия. Руското министерство не даде подробности за обвинението срещу нея - причината за включването ѝ във въпросния списък.

Според Ройтерс името ѝ е било добавено в база данни на руското министерство на вътрешните работи за издирваните лица. Не е ясно кога се е случило това, но новината беше разпространена вчера от руски медии.

Руският президент Владимир Путин подкрепи Лукашенко и обяви изборите за легитимни. Нещо повече - той заяви, че е възможно Русия да се намеси, ако ситуацията в страната ескалира. В началото на септември Москва отпусна заем в размер на 1,5 млрд. долара на Беларус, което е категоричен знак за подкрепата към Александър Лукашенко, срещу чийто режим има масови всенародни протести.

На този фон Тихановска се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери. В началото на месеца председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че ЕС налага санкции срещу 40 лица от Беларус, участвали във фалшифицирането на изборите, но Лукашенко не е сред тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови