Русия блокира сайтове, продавали фалшиви удостоверения за ваксинация

OFFNews 02 юли 2021 в 13:07 1026 0

Снимка pixabay

Русия блокира сайтове, които продават фалшиви удостоверения за премината ваксинация, съобщиха на сайта на главната прокуратура на страната.

Този тип съдържание е определено като създаващо опасност за живота и здравето на населението и нарушаващо обществения ред и безопасност.

Прокуратурата съобщава, че са издавани разнообразни фалшиви медицински документи, включително за управление на МПС, притежание на оръжие и паспорти и сертификати за ваксинация срещу COVID-19. 

Поръчката на документите ставала по интернет без преглед или присъствие на клиента, но им се е гарантирал истински подпис и печат на медицинско лице. 

Проверката е доказала, че някои интернет сайтове се представят за официални източници, които позволяват генерирането на QR код за посещение на обществени места, заобикаляйки мерките по ограничението на инфекцията. Източниците използват елементи, сходни със символите на официалните държавни сайтове Gosuslugi и MOS.RU.

Проверени са и редица сайтове, предоставящи фалшиви дипломи и руски паспорти.

От началото на годината по искане на главния прокурор и в съответствие с решения на съда, са блокирани 226 сайта, предлагащи разнообразни фалшиви документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!